Biološki fakultet, koji je tek sada potvrdio da je još 2020. godine za “Rio Tinto” izradio studiju u kojoj je predložio da se odustane od otvaranja rudnika litijuma u okolini Loznice zbog negativnih posledica po životnu sredinu, samo godinu dana kasnije ostao je bez nove zgrade. Sam fakultet se do sada nije mnogo oglašavao o famoznoj studiji, ali se u naučnim krugovima odavno šuška da bi jedan od razloga što su odjednom postali višak u zgradi koja je na Novom Beogradu planirana za tri fakulteta mogao da bude i činjenica da su dali negativnu ocenu projektu rudarenja litijuma.

Da postoji studija koju su profesori Biološkog fakulteta uradili o uticaju projekta “Jadar” na životnu sredinu na okolinu Loznice nije tajna, ali je do sada u javnosti bilo malo zvaničnih informacija o njoj. Ova visoko školska ustanova u Beogradu saopštila je da je studija koju su radili još leta 2020. godine pokazala izuzetno negativne posledice projekta po životnu sredinu i istakala da su još tada predložili da se odustane od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita.

Navode da je njen sadržaj još uvek poslovna tajna, ali ističu da se oglašavaju zbog značajnog broja pogrešnih, neutemeljenih, kontradiktornih i tendencioznih izjava o istraživanju stanja biodiverziteta, kao i zbog pogrešnog navođenja određenog broja ključnih podataka koji su izneti u tom dokumentu.

U naučnoj javnosti se odavno priča da studija, koja je rađena pre četiri godine, nije objavljena jer nije dala zaključke koje su naručioci očekivali. Nije prošlo ni godinu dana od tog istraživanja kada je stigla vest da je Biološki fakultet postao višak u zgradu koja bi na Novom Beogradu trebalo da se gradi za tri visokoškolske institucije.

Geografski fakultet Foto: Shutterstock

Naime, tokom 2020. godine objavljeno je da će se u novobeogradskom bloku 67a graditi zgrada u kojoj će biti smešteni Geografski, Biološki i Fakultet bezbednosti. Međutim, u martu 2021. godine, zgrada, koja je tek u planu i prvobitno je bila predviđena za tri fakulteta, koji su učestvovali u izradi projekata, odjednom postaje tesna i u njoj nema mesta baš za biologe.

Svi su nezvanično pričali o tome, ali jedna od retkih koji su tada javno ukazali na ovu “jako čudnu slučajnost” bila je Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i kopredsednica stranke Zajedno.

“Mi smo samo odjednom nastali iz projekta, iako smo učestvovali u njemu jednako kao i drugi fakulteti. Projekat je finansirala Svetska banka, a mi smo dobili informaciju da su eksperti naprasno rekli da je to premala zgrada za tri fakulteta i mi smo izvisili”, priseća se Biljana Stojaković danas za Nova.rs.

Biljana Stojković Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Podseća da je sem studije za projektu ’Jadar’, bilo još stvari kada profesori Biološkog nisu “bili poslušni”. Navodi slučajeve kada su se usprotivili izmeštanju Prirodnačkog muzeja, kao i kada su podržali peticije protiv izgradnje malih hidroelektrana.

“Više je stvari oko kojih nismo bili poslušni i tako smo kažnjeni”, ističe Biljana Stojković.

Objašnjava da su kolege koje su radile studiju za projekat “Jadar” vezane ugovorom i ne mogu o njoj da govore, a saopštenje koje je fakultet sada izdao je iznuđeno jer su delovi njihove studije počeli pogrešno da se citiraju i zloupotrebljavaju.

“To što je rečeno je jedino što je moglo da se kaže u ovim okolnostima, a da oni ne budu tuženi za milionske cifre. Mislim da je poruka koju su poslali sasvim jasna. Više je nego očigledno da su biolozi sa svoje stručne strane protiv tog projekta, jer on vodi sigurnoj devestaciji celog tog kraja,” zaključuje Biljana Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare