Biljana Stojković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

"Nesrećna zemlja dočekala je i konačno vreme kada se neuki i zabludeli osećaju moćno, kada neškolovani, a silni nesmetano uzimaju ulogu sudija stvarnosti, kada besmisao preuzima vlast nad bilo kakvim redom. Okupacija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu od strane besnih huliganskih grupa, a u ime patriota u bolesnoj viziji etnosa, poslednja je faza života bolesnika kog nazivamo srpsko društvo", kaže u otvorenom pismu Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i kopredsednica stranke Zajedno.

„Prave se spiskovi profesora koji nisu poželjni u jednoumnom bedemu odbrane srpstva utopljenog u mržnji, nasilju i slavljenju ratnih zločina. U krajnoj fazi umiranja naše zajednice srećemo ideju kineske Kulturne revolucije u kojoj mladi preziru školu i znanje i u ime pervertiranih ideoloških vrednosti presuđuju svojim učiteljima.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Uskoro očekujem i preke sudove na ulici gde će prebijeni profesori biti upitani da li su naopako učili studente o evoluciji društvenih sistema, o istoriji izvan stomačnih osećaja nacionalističkog ponosa, o teoriji relativiteta, o teoriji evolucije, ili, ne daj bože, o razumevanju različitosti, toleranciji ili slobodi mišljenja i govora.

Sve su to ideje opasne po krhki kompleks srpstva kao jedine, dogmatske ideje neukog uma. Kada profesori priznaju pred neukom gomilom da jesu prenosili znanje i učili decu jeretičkim novotarijama nauke, biće osuđeni za greh neprijateljskog delovanja protiv klero-fašističkog temelja novog društva jednoumlja i nasilja.

Živelo neznanje i nepismenost! Živela Srbija crnih košulja i čistog srpstva! Dole knjige i nauka! Podignimo uvis glupava čela sa kokardama i ocilima! I kada ukinemo univerzitet, a tu kuću znanja zamenimo uskogrudim sricanjem, teško će se naći neko da mladim umovima objasni šta patriotizam u stvari znači.

Neće buduće generacije razumeti da patriotizam nije mržnja, nije slavljenje zločinačkih idola, nije sveća i nisu tri prsta i nije zagledanost u prošle vekove. Patriotizam je znanje, napredovanje, osećaj da doprinosiš boljem životu svojih sunarodnika, rad na tome da se svaki pojedinac u tvojoj državi oseća dobro, poštovano i sigurno u sopstvenoj državi, razvijanje kritičke misli bez koje nema napretka društva.

Dragi ljudi, događaji na Univerzitetu u Novom Sadu jesu logični nastavak Vučićeve Srbije u kojoj nema mesta za budućnost.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare