Protest povodom deponije „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Koordinaciono telo deponije „Duboko“ i Krizni štab grada Užica, odlučili su da „sanitarna“ regionalna deponija Duboko nastavi sa radom, bez zvanične dozvole za rad. Odluku su doneli osnivači deponije, odnosno izvršna vlast Užica, Grad Čačak i sedam lokalnih samouprava i tako, kako kažu, preuzeli odgovornost. O krivičnoj odgovornosti onih koji su doveli do ekološke katastrofe nema ni govora a sve je pod velom vanredne situacije na teritoriji gde se deponija nalazi.

Grupa građana „Da (NE)dišemo Duboko, ogorčena je današnjom odlukom pa donosiocima poručuju da realizaciju njihove odluke neće dopustiti, te da će kamione iz drugih lokalnih samouprava zaustaviti dvadesetčetvoročasovnim blokadama.

Protest povodom deponije „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pomoćnik gradonačelnice Užica, Predrag Gavović tvrdi da je sanirano 90 odsto deponije, u skladu sa standardima i propisanim zakonskim regulativama, te da su se stekli uslovi da ona bazbedno nastavi rad. Sa druge strane on takođe kaže da na telu deponije i dalje postoje određeni rizici pa vanredna situacija ostaje na snazi do njegove potpune stabilizacije.

Predrag Gavović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Tako će se pristupiti nastavku odlaganja otpada iz lokalnih samouprava koje su njeni osnivači, sem onih koje nisu izvršile svoje finansijske obaveze prema Gradu Užicu i preduzeću „Duboko“. Na sve te tvrdnje, Gavovića smo pitali da li su ispunjeni zakonski uslovi i da li je deponija Duboko vratila dozvolu za rad, bez koje je ostala još 2022.godine i da li postoje sve
dozvole koje se tiču upravljanja otpadom u odnosu na životnu sredinu.

„Intenzivno se radi na projektno-tehničkoj dokumentaciji za proširenja tela deponije, nabavke i javni pozivi su prošli. U narednom periodu imaćemo projektanta, izvođača radova na proširenju tela deponije. Sva projektna dokumentacija će biti dostavljena ministarstvu, u pravcu dobijanja dozvole za rad i nastavak rada Regionalne sanitarne deponije. Danas doneta odluka je da se neopasni otpad koji postoji na teritorijama devet jedinica lokalne samouprave, ovde privremeno skladišti i sa svim preduzetim merama potpuno bezbedno lageruje. Današnju saglasnost za deponovanje otpada donelo je Koordinaciono telo zajedno sa Štabom za vanredne situacije“, kazao je za Nova.rs Gavović.

Nepostojeću dozvolu Gavović uporno poistovećuje sa saglasnošču učesnika današnjeg sastanka, koju će proslediti nadležnom Ministarstvu, a koje im očigledno aminuje nastavak rada bez zvanične institucionalne dozvole za rad koju je ovo preduzeće izgubilo pre dve godine.

Gavović još kaže da dozvola ništa ne znači ukoliko se otpadom ne upravlja kako treba. To je svima jasno jer je upravo takvo upravljanje dovelo do pretvaranja sanitarne deponije u smetlište koje je na kraju buknulo i izazvalo ekološku katastrofu. Ko je za to kriv i da li je do sada, pa i na današnjem sastanku, postavljano pitanje krivične odgovornosti, bilo je drugo pitanje na koje smo takođe ostali bez odgovora.

Deponija „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Naravno da će neko odgovarati a ja nemam informaciju da li je protiv nekog pokrenut krivični postupak. Čim se vanredna situacija ukine, onda ćemo verovatno pokrenuti odgovarajuće postupke pa će svako odgovarati za ono što nije uradio. Sve dok traje vanredna situacija biće stanje takvo kakvo jeste, jer to su vanredne mere koje se moraju primenjivati“, odgovorio je Gavović.

Kako je moguće da je deponija, pre izbijanja požara, čak dve godine radila bez dozvole, pitali smo najodgovornijeg, direktora deponije „Duboko“, Momira Milovanovića.

„Radili smo tako što smo registrovani da radimo ovaj posao, eto kako smo radili. Dozvolu daje ministarstvo a da bi je dalo mora da se steknu uslovi. Nismo imali sredstva da stvorimo te uslove, sada smo ih dobii i to će biti rešeno“, odgovorio je Milovanović.

Kako se došlo do toga da sanitarna deponija bude dovedena u stanje nesanitarne, koja rad nastavlja bez dozvole, Milovanović objašnjava da deponija „Duboko“nikada i nije bila sanitarna.

Momir Milovanović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Ako se vratimo na to da je deponija nesanitarna, otpadne vode su u Turski potok išle i 2011.godine, od momenta kada je prvi otpad primljen na deponiju jer nikada nije postojalo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Tada ste rekli da je deponija sanitarana. Tehnološko rešenje koje je bilo predviđeno za sanitarnu deponiju podrazumevalo je kolektor za otpadne vode, koga nema“, kaže Milovanovć.

Pošto je Milovanović, ranije za Nova.rs, rekao da ne namerava da podnese ostavku, ni iz moralnih razloga, danas smo ga pitali da li se predomislio, da li oseća odgovornost i da li je neko iz Koordinacionog odbora, rukovodstva Grada Užica ili nadležnog ministarstva tražio njegovu ostavku. Pitali smo ga i kako je moguće da posle svega i dalje bude na čelu preduzeća koje rad planira da nastavi bez dozvole za rad.

„Od navedenih institucija nije niko tražio moju odgovornost a što se odgovornosti tiče, ja sam odgovorno lice preduzeća, odgovaram i krivično i materijalno i ne bežim od odgovornosti. Da li moje odgovornosti ima, to će neko drugi utvrditi. Tužilaštvo, policija, oni će reći ko je odgovoran i koji su dalji koraci. Što se drugog pitanja tiče, naravno da nastavljam rad jer smo registrovani da to radimo, dražava ulaže 30 miliona evra, ne može preduzeće da stane, moraju projekti da se sprovode, kako bi se onda sprvovelo proširenje ako preduzeće stane“, obrazlaže Milovanović verujući da bi bez njega preduzeće zaista stalo.

Deponija „Duboko“ Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pre početka današnjeg sastanka, na kapiji preduzeća, učesnike su sačekali predstavnici Grupe građana „Da (NE) dišemo Duboko, koji su tu bili i posle završetka sastanka ali im se niko od članova Koordinacionog odbora nije obratio. Kažu da deponovanja smeća bez dozvole za rad neće biti.

„Sve dok ne budu imali sve potrebne dozvole za rad deponije, moraćemo da blokiramo puteve i nećemo dozvoliti ni jednom jedinom kamionu, van grada Užica, da dotera smeće na deponiju. Mi se borimo za naše građane i za naš grad, što se drugih opština tiče, imaju svoje rukovodstvo pa nek rešavaju svoje probleme. Naš stav je da se neće dozvoliti ni jednoj drugoj opštini da dovozi smeće u Užice. Sve što tolerišemo jeste da se ovde, dok se ne neđe rešenje, deponuje otpad iz Užica, da grad ne bi bio u problemu. Tražimo krivičnu odgovornost i odgovore na pitanja zbog čega je nastao požar, kako je nastao, šta je rađeno svih ovih godina pa je to dovelo do toga, i kako se bez ijedne dozvole moglo raditi“,
kazali su za Nova.rs predstavnici Grupe građana „Da (NE)dišemo Duboko“.

Prema rečima Gavovića, odlaganje otpada iz drugih lokalnih samouprava krenuće najverovatnije od ponedeljka. Milovanović kaže da se među njima, zbog neizmirenih dugovanja, neće naći Čačak, Požega i Arilje.

Dosadašnja sanacija deponije „Duboko“ koštala je blizu 190 miliona dinara, a prema rečima Milovanovića, određenim procentom učešća platiće je devet osnivača tj. lokalnih samouprava.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare