Aplikacija "Beograd plus" za plaćanje karata i praćenje linija GSP-a od danas je aktivna. Ekipa Nova.rs proverila je jutros na jednom autobuskom stajalištu kako funkcioniše aplikacija. Po svemu sudeći, novu aplikaciju iščekivali su uglavnom mlađi korisnici, kojima će ona biti od koristi. Ujedno, oni su i najviše oštećeni pošto aplikacije nema za ajfon, čiji su oni najčešći korisnici. Zbunjujuće je i to što u onlajn prodavnicama postoji nekoliko sličnih aplikacija, pa je deo građana ostao zbunjen, a neki su čak i instalirali pogrešnu aplikaciju.

Zahvaljujući aplikaciji, građani od danas mogu da plate javni prevoz putem kreditne kartice, SMS-a ili naloga za plaćanje, ali i da imaju informaciju gde se nalazi svako vozilo, koliko stanica je udaljeno od njihove lokacije, te procenu za koliko minuta stiže.

Kako je najavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, aplikacija ima i širu funkciju, pa će tako od jeseni korisnici moći da putem nje imaju uvid i u „beogradsku karticu“, sa svim prednostima koje je Grad obezbedio za njih.

Takođe, od danas na 318 kioska u gradu, građani mogu da kupe papirnu kartu – od toga su 250 kioska na stajalištima, a 68 na najprometnijim mestima u centru grada.

PROČITAJTE JOŠ:

Dok smo čekali na stajalištu Pančevački most autobus koji saobraća na liniji broj 16, pitali smo građane koje smo zatekli da li su već skinuli aplikaciju „Beograd plus“ i da li su proverili za koliko im stiže prevoz.

Foto:Screenshot/Beograd plus

Slavko iz beogradskog naselja Višnjčka banja kaže da nije znao za aplikaciju, te da je tek čuo od nas, ali da mu ova informacija nije važna jer aplikaciju sigurno neće koristiti.

„Dete, ja imam 67 godina, vitalan sam i zdrav zato što plivam svaki dan. Upravo sam  krenuo na Tašmajdan. Međutim, ne zanimaju me te ‘softverske stvari’, ako razumete šta želim da kažem. Svaka čast gradonačelniku, verujem da će omladini značiti, ali moj telefon čak ni nema internet. Deca su mi u Cirihu, živim sam, tako da nema nikoga ko bi mi namestio aplikaciju, ali ni ne tražim pomoć. Nigde ne žurim, prema tome, kad naiđe autobus – naišao je, molim lepo“, kaže iskreno Slavko.

Foto:Screenshot/Beograd plus

Ni Slavica iz Mirjeva nije čula da od danas, posredstvom aplikacije, može da proveri za koliko minuta će stići autobus koji joj treba.

„Nisam znala, zaista. Ajte, molim vas, pokažite mi kako to da namestim. Znate, nije to loša stvar, ali moglo bi da bude komplikovano za nas od pedeset plus. Nisam matora, ali nekako mi je to previše za ljude koji su, recimo, potpuno nezainteresovani za tehnologiju. Mene to zanima, zaista. Pritom, otkad je letnji red vožnje na snazi, čekam autobus po pola sata. Makar ću na ovaj način znati kada da izađem na stanicu, da ne stojim na suncu“, ističe ova sugrađanka.

Foto:Screenshot/Beograd plus

S druge strane, grupa mladića koji su stajali naslonjeni na ogradu i čekali autobus sa brojem 16, baš kao i mi, kažu za Nova.rs da nisu ni znali da je aplikacija „puštena u rad“.

„Konačno. Hvala vam, baš ću da vidim kako funkcioniše. Aplikacija će svakako značiti, obzirom da je sada vrućina, zašto bismo čekali dugo prevoz, ako možemo da proverimo kada će doći, pa tada da izađemo na stanicu. Nemam sad internet, ali čim stignem kući, skinuću aplikaciju“, ispričao je Marko, dok je njegov drug Jovan već skinuo aplikaciju preko „Google Play“.

Foto:Screenshot/Beograd plus

„Jesam, skinuo sam je, aplikacija je savršena. Evo baš ću da proverim kada stiže autobus. Piše za dva minuta. Baš da vidimo. Kao neko ko se bavi informacionim tehnologijama, preporučujem gradonačelniku da zaštiti ovaj softver, zaista je dobar, šteta da ga hakeri razbiju. Takođe, trebalo bi pojačati i zaštitu u autobusima, te sisteme, šta već koriste, ne znam ni sam. Evo, stiže 16-ica. Bravo, Šapiću“, kaže Jovan kom je, baš kao što je i pokazala aplikacija, stigla autobuska linija na broju 16 u tom vremenskom roku.

Pomenuta aplikacija, kao što smo rekli, može da se skine preko „Google Play“, a dostupna je i na engleskom jeziku. Ipak, dostupna je samo korisnicima Android telefona, zbog čega Ignjat, za razliku od svojih prijatelja, neće imati to zadovoljstvo da zna za koliko minuta će mu stići prevoz.

„App Store ne nudi aplikaciju ‘Beograd plus’. Već sam se raspitao o tome. Nekako smo to i očekivali, a šteta je jer mislim da danas većina mladih ima ajfon, ali dobro. Ako baš budem želeo da saznam kada mi stiže bus, pitaću nekog na stanici, sigurno će mi reći“, kaže nam Ignjat.

A njihova drugarica Jovana je skinula apliakciju, ali pogrešnu.

„Jutros sam skinula aplikaciju, bila sam uverena da je to ta, pošto ih je u ponudi bilo više. Međutim, jedan dečko mi je na stanici pokazao kako izgleda aplikacija, kada smo uporedili, shvatili smo da sam pogrešila i skinula neku potpuno levu. Sada imam ovu pravu i super je“, kaže Jovana.

Kako da „skinete“ pravu aplikaciju

U onlajn prodavnicama postoji nekoliko sličnih aplikacija, pa je deo građana ostao zbunjen, a neki su čak i instalirali pogrešnu aplikaciju. Ono po čemu ćete „pravu“ aplikaciju prepoznati u odnosu na druge, jeste grb Beograda na ikonici aplikacije.

Ova aplikacija za sada na „Play“prodavnici ima više od 5.000 preuzimanja.

BONUS VIDEO: Stigla aplikacija za prevoz, ali ne ako imate ajfon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare