Foto: Nova.rs

Srbi na severu Kosova i Metohije organizovano su, kao i svake godine, obeležili Badnji dan. Svečanosti osvećenja i paljenja badnjaka održane su u portama crkava u Zubinom Potoku, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Ove godine, centralni deo ceremonije osvećenja i paljenja badnjaka održan je u opštini Zubin Potok, a prisustvovali su vladika raško-prizrenski Teodosije, zajedno sa sveštenstvom, ali i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i čelnicima Srpske liste.

Nezaobilazna je bila kuvana rakija – tradicionalni „specijalitet“ u ovakvim događajima. Priređen je i kulturno-umetnički program, a najmlađima su podeljeni paketići.

Foto: Nova.rs

Nakon organizovanog osvećenja i paljenja badnjaka, građani Badnje veče obeležavaju u svojim domovima uz posnu trpezu. Jedno od nezaobilaznih jela iz ovog kraja, koje se gotovo nalazi na svakoj trpezi, jeste pita sa kupusom – kupusnik.

Veliki broj građana u Kosovskoj Mitrovici na paljenju badnjaka

U svojoj besedi u hramu Svetog Dimitria u Kosovskoj Mitrovici, prota Milija Arsović pozvao je na mir i zdravlje u svim porodicama.

Foto: Nova.rs

„Treba da gradimo mir, prvo da mi pojedinačno budemo mirni, da nosimo mir i radost sa sobom, a onda da gradimo i mir sa braćom našom, da gradimo mir sa porodicom našom, da budemo radosni kao što to naš blogomladenac koji se rodio u Vitlejemskoj pećini, traži od nas“, kazao je prota Arsović.

Građani Mitrovice uživali su uz kuvano vino i vatromet.

Foto: Nova.rs

Ponoćnim i jutarnjim liturgijama širom Kosova građani će dočekati Božić

Kao i prethodnih godina, na ponoćnim i jutarnjim liturgijama širom Kosova, građani će dočekati Božić.

Međutim, ovaj Božić Srbi sa severa Kosova dočekuju u atmosferi povišenih tenzija i napetosti izazvanih barikadama koje su trajale nekoliko nedelja i obeležili su kraj 2022. godine.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da su još uvek pod utiskom svega što se dešavalo poslednjih dana, ali da zajedništvo i simbolika Božića bude nadu da će ipak biti bolje.

„Samo da bude mirno, 20 dana nismo spavali kako treba“, kaže meštanka iz Zubinog Potoka.

Vest da je na dvojicu srpskih dečaka pucano kod Štrpca, veoma je uznemirila Srbe na severu Kosova i ponovo otvorila pitanje njihove bezbednosti. Posebno imajući u vidu da se na samo nekoliko kilometara od centra Zubinog Potoka, ali i Leposavića još uvek nalaze kosovski specijalci, do zuba naoružani u svojim bazama.

BONUS VIDEO:  Paljenje badnjaka u Zubinom Potoku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar