Stevan Ignjatović i avion koji je sinoć prinudno sleteo na beogradski aerodrom Foto: Privatna arhiva, N1

Penzionisani pilot Stevan Ignjatović koji je u vazduhoplovstvu proveo 40 godina za Nova.rs kaže da je uzrok sinoćnjeg prinudnog sletanja aviona na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" najverovatnije loša koordinacija među članovima posade u kokpitu. Prema njegovom mišljenju, osoba koja je upravljala avionom je pogrešno procenila i prerano izašla na poziciju za poletanje, što je za posledicu imalo to da je skraćena dužina piste.

Avion kompanije „Maraton erlajnz“ koja obavlja letove za Er Srbiju sinoć je nakon poletanja s beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ na isti ubrzo i prinudno sleteo. Reč je o letu iz Beograda za Dizeldorf.

„Er Srbija“ je saopštila da su razlozi prinudnog sletanja tehničke prirode.

Međutim, na društvenoj mreži X objavljeno je nekoliko dramatičnih snimaka i fotografija na kojima se vidi velika rupa na avionu. Letelica je pri poletanju udarila u svetlosnu signalizaciju, da bi potom oko sat vremena kružila nad Beogradom.

Loša koordinacija u kokpitu

Penzionisani pilot Stevan Ignjatović za Nova.rs kaže da je nezahvalno komentarisati detalje nesreće pre istrage vazduhoplovne komisije, ali da je po svemu sudeći došlo do loše komunkacije i koordinacije između pilota u kokpitu.

„Ovde imamo sastav posade koji nije apsolutno ispoštovao tzv. „take off briefing“. Dakle, taj brifing nije odrađen kako treba i nije potvrđena informacija s jedne ili druge strane i i onda smo došli do situacije u kojoj neko očigledno nije proverio sve stavke kako treba, imajući poverenje u ovog drugog“, kaže Ignjatović.

Prema nezvaničnim informacijama Nova.rs, u kokpitu ovog aviona nalazila su se tri člana posade.

Mogli da završe na livadi

Sagovornik Nova.rs dodaje da se slično dogodilo s kompanijom „Fly Dubai“, ali da je olakšavajuća okolnost što je tada bio dan.

„Ovi su imali sreće da nisu završili na livadi“, ocenjuje Ignjatović.

Kada je reč o kontroli letenja, kaže da oni nemaju nikakvu ogovornost jer se radi o instituciji koja se bavi regulacijom saobraćaja, kao što je to saobraćajna policija.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovde je po svemu sudeći došlo do toga da je pilot pogrešio i izašao na poziciju za poletanje pre vremena i da mu samim tim dužina piste za poletanje nije bila adekvatna da bezbedno poleti. Zato je i došlo do toga da je on zakačio instalaciju iz suprotnog pravca“, navodi Ignjatović.

Podvlači da je ovde faktor sreće bio ključan, jer je moglo da se desi da sve instalacije budu pokidane.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na pitanje koliko je bilo opasno kružiti s ovakvim oštećenjem u vazduhu, sagovornik Nova.rs kaže da postoje tačno određene procedure u ovakvim situacijama i da opasnost samim tim nije bila velika.

„Pretpostavljam da su oni bili svesni šta su uradili i šta su zakačali. Ne mogu da tvrdim. Suština je problema ovde loša koordinacija između članova posade u tom brifingu pred poletanje. Zbog toga je došlo do toga da se izađe na sasvim drugu tačku, da se s te tačke poleti i da dođete u ovu situaciju“, zaključuje naš sagovornik.

Drama na nebu iznad Beograda

Avion sa velikim oštećenjima koja su se mogla videti na objavljenim fotografijama i video snimcima kružio je nad Beogradom oko sat vremena.

Nakon prinudnog sletanja, zbog curenja goriva vatrogasci su morali da prskaju letelicu penom, kako bi se izbegao požar.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare