Foto:Shutterstock

Pandemija COVID 19 u našoj zemlji ponovo je otvorila pitanje pristupa pijaćoj vodi i električnoj energiji stanovnika 594 romska neformalna naselja, upozorava Asocijacija koordinatora za romska pitanja.

„U Srbiji, prema procenama, živi preko pola miliona Roma i Romkinja. Većina njih živi u neformalnim romskim naseljima, više od polovine ih je bez kvalifikacija a preko 70 odsto radi neprijavljeno.

Prosečan životni vek je skoro 8 godina kraći od nacionalnog proseka, a gotovo svaki Rom je doživeo poniženje na javnom mestu“, naglašava Asocijacija za romska pitanja u saopštenju povodom 08.aprila, Međunarodnog dana Roma.

„Iako imamo usvojenu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016-2025, koja definiše mere u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene zaštite i socijalne zaštite romske zajednice u Srbiji, država i dalje nema Akcioni plan za sprovođenje tih mera.

Problem nije u napisanim ili neusvojenim dokumentima, u sredstvima za realizaciju tih mera (u Srbiji je na raspolaganju više od 40 miliona evra za te svrhe), već u nedostatku volje da se nešto zaista suštinski promeni“, piše u saopštenju.

„Pandemija COVID 19 u našoj zemlji ponovo je otvorila pitanje pristupa pijaćoj vodi i električnoj energiji stanovnika 594 romska neformalna naselja. Trenutno je situacija izuzetno teška za normalan život u mahalama. Pristup pijaćoj vodi nema preko 5000 porodica.

Neko bi rekao da se nismo makli dalje od početka, mi bismo rekli da nikada ovde nismo ni bili!

Ovo nije samo apel u doba pandemije, već vapaj za podršku u ime dece čiji roditelji ne mogu pomoći sa savladavanjem školskog gradiva preko televezije i interneta, a samo 17 odsto  Roma, prema podacima UNDP, ima pristup računaru kod kuće.

Ovo je apel u ime 70 odsto  radno sposobnog stanovništva, koji zbog mera ograničenja kretanja nisu u mogućnosti da rade – muziciraju, trguju, sakupljaju sekundarne sirovine, obavljaju sezonske poslove“, piše u saopštenju Asocijacije koordinatora za romska pitanja, koje se završava tradicionalnim pozdravom: Opre Roma – Bahtalo Ohto Aprili

„Prvi svetski kongres Roma održan je 8. aprila 1971. godine u Londonu“, rečenica je kojom obično počinje većina tekstova povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma.

Toga datuma je, zapravo, verifikovan naziv ‘Romi’, i od tada pripadnici romske zajednice objašnjavaju da nisu Cigani nego Romi, i bore se protiv fenomena anticiganizma – specifičnog oblika rasizma prema Romima“, podseća Asocijacija koordinatora za romska pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram