Šesnaestogodišnji Andrej Drobnjaković iz Beograda je učenik drugog razreda Matematičke gimnazije koji je prethodnih dana definitivno najpopularnija osoba u Srbiji. A kako i ne bi kada je ovaj genijalac na Međunarodnoj olimpijadi "StemCo" nedavno održanoj u Singapuru, osvojio čak pet zlatnih medalja iz fizike, hemije, biologije, matematike i inženjerstva. Na ovom naučnom višeboju, pojedinačno i timski, zaslužio je sva najznačajnija priznanja koja su se mogla zavredeti. Proglašen je apsolutnim pobednikom olimpijade na kojoj je bio jedini takmičar predstavnik Srbije.

Matematička gimnazija u Beogradu je i do sada imala u klupama apsolutne pobednike brojnih internacionalnih nadmetanja, ali prvi put beleži da je jedan njen đak zavredeo čak pet zlatnih olimpijskih odličja u isto toliko različitih kategorija na jednom naučnom prvenstvu.

Andrej Drobnjaković, nasmejani plavokosi tinejdžer i petostruki pobednik je, kako kaže za Nova.rs, „prešao igricu“ jer je Olimpijada bila veliki izazov s kojim se maestralno uhvatio u koštac.

„Moja profesorka engleskog jezika Ivana Milošević koja je, inače, proglašena za najbolju nastavnicu lider i ja smo činili srpski tim u Singapuru. Zahvalan sam svima na podršci, ponosan sam na sebe, ali i na nastavnike i profesore koji su sa mnom vredno radili“, kaže nam Andrej.

Andrej Drobnjakoivć, Stem Challenges Award, učenik Matematičke gimnazije
Andrej Drobnjakoivć Foto: Ivana Milošević

Priznaje da je njegov nastup na olimpijadi izazvao veliko oduševljenje prisutnih, a čak je i dobio nekoliko ponuda za posao.

Ipak, ništa od toga, za sada.

„Ja sam prošle godine radio u jednoj privatnoj školi gde sam spremao takmičare za međunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu. Takođe sam i volontirao u Matematičkoj gimnaziciji, spremao sam svoje drugare za takmičenje. Tako da, rano je govoriti o zaposlenju. Na olimpijadi u Singaputu bilo je mnogo predstavnika privatnih inostranih škola koji su mi nudili stipendije, radno mesto mojoj profesorki…“.

Omiljene fizika i hemija

Kako objašnjava, iako je odličan u svim predmetima, ipak izdvaja fiziku i hemiju od kojih je nerazdvojan još od sedmog razreda. A da i one njega vole, potvrđuje takmičenje iz osnovne škole a na kom je proglašen državnim prvakom iz hemije, fizike i matematike.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je bio za mene veliki uspeh. Znam koliko mogu, ali je lepo kada dobijem potvrdu toga. Moja porodica i prijatelji su jako ponosni na mene“, naglašava on.

Posle završene gimnazije, planira da spakuje kofere i da ode u Ameriku, na jedan od najprestižnijih svetskih univerziteta – Harvardu.

Andrej Drobnjakoivć, Stem Challenges Award, učenik Matematičke gimnazije
Andrej Drobnjakoivć Foto: Ivana Milošević

„Maštam da studiram Em-aj-ti, Hrvard i nadam se da će mi se želja ostvariti. Voleo bih da se tamo bavim kvantnom fizikom, da se zaposlim… Međutim, voleo bih i u jednom trenutku da se vratim u Srbiju i da pomognem ljudima poput mene da se pronađu u oblastima prirodnih nauka. Recimo, ja u šestom razredu nisam bio preterano dobar u fizici, ali zahvaljujući mojoj nastavnici fizike i nastavnici hemije, shvatio sam koliko su te nauke lepe i da bih u budućnosti voleo njima da se bavim“, kaže nam Andrej.

Ima vremena i za društveni život

Andrej voli da uči i da učestvuje na takmičenjima, ali isto tako voli i da se druži i izlazi sa vršnjacima.

Andrej Drobnjakoivć, Stem Challenges Award, učenik Matematičke gimnazije
Andrej Drobnjakoivć Foto: Ivana Milošević

„Jako je teško ukombinovati sve i biti prisutan na svim poljima, ali mislim da je sve u dobroj organizaciji. Najvažnije je, što se tiče učenja, konzistentnost odnosno da budemo non-stop u tematici kao u sportu, stalno moraš da treniraš da bi postigao dobre rezultate. Uvek imam vremena za prijatelje i mislim da mnogi pogrešno procenjuju mlade naučnike, matematičare i fizičare smatrajući da ono odnosno mi samo učimo i ništa drugo ne radimo. A zapravo živimo život kao i svi, samo ako se organizujemo kako treba“, ističe on.

PROČITAJTE JOŠ:

Na olimpijadi u Singapuru Andrej se, u pojedinačnoj konkurenciji, takmičio iz fizike, hemije, biologije i matematike. Isprva, kako kaže, nije planirao da se oproba u sve četiri discipline.

Odluku da iskoristi mogućnost koja po propozicijama nadmetanja postoji – da istovremeno rešava zadatke iz četiri različita predmeta, doneo je neposredno pre nadmetanja.

„Za tri sata koliko su ostali kandidati koristili da urade zadatke iz jednog predmeta, ja sam rešio četiri testa i svaki besprekorno. Zatim sam odlučio da učestvujem, dodatno i u ekipnom inženjerskom izazovu. Bio sam član tima koji su činili i učenici iz Uzbekistana, Vijetnama i Kazahstana. U svim kategorijama u kojima sam nastupio na ovoj međunarodnoj olimpijadi bio sam najuspešniji. Izazov koji sam sebi postavio i težina takmičenja su, osim osvojenih medalja, ono po čemu ću definitivno pamtiti ovu olimpijadu u Singapuru“, naglašava mladi genijalac.

BONUS VIDEO: Intervju – Ivana Milošević, najbolja nastavnica lider na svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare