Aleksandar Nastevski, Brankica Janković, Jan Bratu Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Novinar portala Nova.rs, Aleksandar Nastevski dobitnik je godišnje nagrade za toleranciju, koju dodeljuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković. On je osvojio treće mesto u kategoriji portala. Nagrade su uručene u okviru konferencije "Pogled u budućnost" čiji je poseban osvrt bio na unapređenju bezbednosti žena i devojčica na selu.

Novinar našeg portala nagrađen je zbog teksta „Menstrualno siromaštvo – ignorisana kriza javnog zdravlja u Srbiji i Hrvatskoj“ koji je ogolio društvenu stvarnost u kojoj mnoge žene i devojke žive. Problem nemogućnosti žena i devojaka da priušte menstrualne proizvode, kako je istakao Nastevski, često je ignorisan.

„Ogromna mi je čast ukazana ovom nagradom, ali ono što je važno jeste to da do šire javnosti dolazi tema koja se retko nalazi u srpskim medijima, a to je pitanje menstrualnog siromaštva“, kaže Nastevski.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da sam izraz „menstrualno siromaštvo“ jeste konstrukcija koju ljudi ne razumeju dovoljno, a mnogi često i ne znaju šta ona znači.

„Prema podacima Svetske banke na mesečnom nivou širom sveta oko 500 miliona žena i devojčica suočava se sa ovim problemom. Nemogućnost žena i devojaka da priušte menstrualne proizvode, kao što navodi sam naslov pomenutog nagrađenog teksta jeste često ignorisana kriza javnog zdravlja u Srbiji, ali i našem regionu, poput Hrvatske“, rekao je Nastevski.

Dobitnici nagrade Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Ovo je tabu, a nadam se da će medijskim izveštavanjem o ovoj temi on biti srušen, kao i da će nadležni ovo tretirati kao ozbiljan društveno ekonomski problem, koji je često u javnosti zanemaren. Evo za početak dobar korak u pravcu rešavanja ovog problema bio bi da se ukinu ili drastično smanje porezi na menstrualne proizvode, a ne da se na njih plaća PDV od 20 posto, jer menstruacija nije luksuz. Inače, pojedine ženske organizacije predlažu da se taj PDV za početak smanji na 5 posto, a možda bi još bolje bilo ako bismo se ugledali na Škotsku i njen pristup ovom problemu“, zaključuje Nastevski.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i šef misije OEBS Jan Bratu dodelili su danas povodom Međunarodnog dana tolerancije nagrade za najbolje medijske sadržaje na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije, a među dobitnicima je, i novinarka FoNeta Katarina Tomović.

Foto: Privatna arhiva

U kategoriji televizjskih i radio priloga pored Tomović nagrade su dobili i Rade Ranković za prilog na Radio-televiziji Srbije i Sandra Mandić za prilog na TV Insajder.

U kategoriji štampanih medija dobitnici Andrijana Cvetičanin za tekst objavljen u nedeljnom dodatku „Politike“ i Bogdan Petrović za tekst objavljen u magazinu „Optimist“.

Foto: Privatna arhiva

U kategoriji tekstova i priloga objavljenim na portalima dobitnici su novinarka Cenzolovke Danioca Đokić, novinarka Radio-televizije Srbije Aleksandra Trajković inovinarka Vesna Mikić Radosavljevć.

Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO: Nova.rs Karavan kroz Srbiju – Beograd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar