Lepa i prostrana plaža u grčkom letovalištu Pefkohori, čista voda, udobna ležaljka, hladno piće i jagnjeće pečenje. Ne, ovo nije nemoguća, niti izmišljena priča, ovako je, ali zaista, izgledalo letovanje dve porodice iz Kuršumlije koje su, ni manje ni više, na svoj odmor ponele ispečeno jagnje na ražnju.

Kada je razmišljao o odlasku na more, Aleksandru Miletiću se prvo motalo po glavi – šta jesti svih deset dana u Grčkoj.

Iako su Grci dobri ugostitelji, ipak treba svaki dan jesti nešto novo, a da ne bi eksperimentisali sa hranom, Miletić se dosetio da kući ispeče jagnje, zapakuje ga i ponese put Grčke.

Aleksandar Miletić Foto: Privatna arhiva

To je i uradio, te su se on, njegova supruga i prijatelji sedam dana „sladili“ jagnjećim pečenjem.

Za Nova.rs Aleksandar priča kako je izgledao njihov odmor uz jagnjeću poslasticu.

„Niko od nas ne voli posebno da jede morske plodove, ribu, školjke i slično. Jeli bismo samo giros. I onda smo razmišljali kako da upotpunimo naš jelovnik, pa smo došli na ideju da odavde ponesemo jagnje. Prvo smo mislili pola jagnjeta, međutim, kad već kupujemo, rešili smo da ponesemo celo“, priča nam Aleksandar.

Foto: Privatna arhiva

Kako objašnjava, kupili su jagnje od 27 kilograma, a kada su ga ispekli u pečenjari u Kuršumliji, imalo je između 10 i 12 kilograma.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uvili smo ga u foliju i stavili u gepek. Čim smo stigli u smeštaj,stavili smo ga u frižider i verovali ili ne, sedam dana smo imali ručak. Nosili smo ga i na plažu i svi oko nas koji su bili su se oduševili. Svako je probao, ko je želeo. Jedan dan smo bili i na krstarenju, pa smo deo jagnjeta poneli i na brod, sa rakijom i gostili smo se svi. Imalo je dovoljno ne samo za nas, već i za sve one koji su želeli da nam se pridruže“.

Zleksandar i žena Foto: Privatna arhiva

Naravno, pored jagnjeta koje im je sedam dana bilo ručak, ove dve porodice same su spremale doručak i večeru.

„Volimo domaću hranu. Uopšte nije zbog novca, da bismo kao uštedeli, jer bismo prošli otrpilike isto kao i da smo kupovali hranu. Do sada nikada nismo nosili od kuće, uvek jedemo giros ili neko jelo, ali nekako nije po našem ukusu. Zato smo sada rešili da se lepo zasladimo pečenjem“, dodaje Aleksandar.

A uz jagnjetinu – mora i domaća rakija, dodaje Aleksandar.

„Morali smo i čašice da ponesemo, zbog doživljaja. Pamtiću ovo more kao jedan od najlepših provoda“.

Foto: Privatna arhiva

Priznaje da je pročitao i pojedine negativne komentare u grupi „Grčka info“ u kojoj se, između ostalog, i sam pohvalio ovim neobičnim, ali najlepšim odmorom.

„Svako ima pravo da komentariše, ali me iskreno ne zanima, jagnje je bilo fantastično“, kratko kaže Aleksandar.

BONUS VIDEO: Srpski turisti otkrili nove omiljene letnje destinacije – evo gde idu oni koji žele da prištede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar