Šodroš Novi Sad protest Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ispred Skupštine Srbije održana je konferencija za medije aktivista sa Šodroša. Njihov prvobitan plan bio je da to učine u skupštinskom holu, ali su u tome onemogućeni.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je za oazu Novog Sada potpisana smrtna kazna

„Mi smo došli iz Šodroš kampa. Bila je ideja da se mi obratimo novinarima iz hola Skupštine, kako bi smo malo više doprli do ljudi. Nismo usepli tamo da uđemo, u dom svih nas. Opet se obraćamo sa ulice“, rekla je jedna od aktivistkinja.

Narodni poslanik Đorđe Miketić kaže da ovo nije prvi put da je građanima onemogućen ulaz u Skupštinu.

„Jedino što nam ostaje je da konferenciju održimo ispred Doma Narodne Skupštine, doma parlamentarizma i demokratije. Ovo u Novom Sadu je veliki problem. Ljudi misle da je to neki most, a reč je o Novom Sadu na vodi i milionima kvadrata, kao i promeni toka Dunava“, rekao je Miketić dodajući da su aktivisti za to da se sačuva oaza prirode.

Aktivisti zahtevaju da, između ostalog, gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević prikaže sve sporazume postignute sa kineskom kompanijom koja planira da izvodi radove.

„Naša akcija je krenula pre više od godinu dana i mi smo iz instutucija, preko ulica, došli i do šume. Ideja je bila da se obratimo široj javnosti u holu Narodne skupštine na poziv opozicionih poslanika. Ali nam nije odobren ulazak u Skupštinu, tako da smo mi primorani da konferenciju za medije radimo na ulici, a ne u domu svih građana Republike Srbije“, naglasila je Mutavčieva.

Ona je pročitala sve zahteve, da bi, kako je rekla, sve bilo jasno i da se zna „šta građani okupljeni oko Šodroš survivor kampa zahtevaju od gradonačelnika i predstavnika institucija“.

„Zahtevamo da predstavnici kompanije CBDC predstave javnosti dozvole za početak građevinskih radova na izgradnji mosta, kao i arhitektonski projekat mosta. Od gradonačelnika Vučevića tražimo da javnosti predstavi sporazum i ugovor zaključem sa CBDC“, kazala je.

Kako je navela, građani takođe traže i da inspekcija izađe na teren i utvrdi da li se u utorak radilo o legalnom početku radova, jer, dodala je Mutavčieva, između ostalog nije bilo ni građevinske table na mestu početka radova.

PROČITAJTE JOŠ

„Od Vojvodinašuma i pokrajinske inspekcije zahtevamo da utvrdi da li je 11. juna seča belih topola na Šodrošu bila zakonita, kao i da se utvrde i kazne počinioci te seče. A od Javnog preduzeća Urbanizam da predstave dokument procene uticaja na životnu sredinu“, predočila je Mutavčieva.

Iznet je i zahtev kompaniji Milenijum tim da „javnosti pokaže dokument koji im daje dozvolu za izvođenje radova“. „Kao i uslove za zaštitu prirode, jer se radovi juče dešavaju na staništu na kojem živi više od 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta“, izjavila je.

„Tražimo i da Republička agencija za prostorno planiranje javno objavi da je kršenje Prostornog plana Srbije moguće i da nije problem da se prostor Brodogradilišta na Ribarskom ostrvu preimenuje u stanogradnju pre isteka trajanja Prostornog plana usvojenog 2021. godine. I kao poslednji zahtev, Vojvodina da javno objasni kako je moguće da pomeranje nasipa na Kameničku adu i gubitak 175 hektara vodoplavne zone neće imati negativne posledice na odbranu grada od poplava“, naglasila je Mutavčieva.

Ona je rekla i da su građani na protestima „brutalno povređivani i hapšeni“.

„Građani, među kojima su bili i stariji sugrađani, uglavnom žene, britalno su povređivani i hapšeni, iako smo sve vreme držali ruke u vis, i gledali da nemamo nikakav kontakt s policijom“, rekla je.

Podsećamo, u proteklih nekoliko dana na području Šodroša, aktivisti su pokušali da zaustave pripremne radove za izgradnju privremenih saobraćajnica i privremenog mosta koji će služiti za gradnju novog mosta. Prilikom protesta, dolazilo je do sukoba sa policijom koja te radove obezbeđuje. U sredu je više stotina građana uspelo da poruši deo ograde na Ribarskom ostrvu. Sutradan su na isto mesto došli i radnici „Milenijum tima“, koji su posebnom mašinom za deminiranje. Aktivisti i opozicioni narodni poslanici pokušali su da spreče ove radove, ali ih je policija zaustavila.

Tokom protesta u sredu, četiri demonstranta su privedena.

Ipak, najavljen je novi protest za nedelju, 23. oktobra, na krivini kod Brodogradilišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar