Foto: Shutterstock

Popis stanovnika u Srbiji počinje 1. oktobra i trajaće do kraja tog meseca. Popisivači će na prva vrata pokucati već u subotu u 8 sati, a onima koji odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke preti i kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

Od 1. oktobra građani Srbije odgovaraće na 69 pitanja. Zakonska obaveza je da se u popisu učestvuje. U suprotnom, predviđene su prekršajne prijave. Beograđani se za popis spremaju, ali ne znaju za kazne.

Oni koji ne budu kod kuće kada anketar dođe, mogu telefonom da dogovore termin za popis. Na sva pitanja, mora se odgovoriti tačno i potpuno. Ko ne želi, ne mora da odgovori na tri – o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

„Naš zadatak je da probamo da ih malo omekšamo, da im na lep način približimo važnost i svrhu popisa za naš grad, za našu državu i ako ni tada ne žele, mi ćemo se čuti sa instruktorima koji će kasnije sa komisijom ponovo izaći na teren i pokušati da objasne domaćinstvu zašto treba da daju svoje podatke“, kaže Marta Miličić, popisivač u Kraljevu.

U slučaju da građanin i tada odbije da učestvuje, lokalna popisna komisija obavestiće Republički zavod za statistiku. Slučaj odatle dalje ide u Prekršajni sud, a on može da dosudi i kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

„On vodi taj spor, koji na kraju se završava nekom kaznom ili onako kako presudu donese Prekršajni sud. Nama je ideja da motivišemo građane, da im objasnimo zašto je popis važan i da dobijemo njihove podatke, kazna je nešto što je krajnji aparat“, ukazuje Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku.

Popisivača koji je uporan i ipak zahteva odgovore na takozvana etnička pitanja takođe čeka kazna od 30.000 do 50.000 dinara.

U još tri slučaja predviđene su kazne za njih – ako poslove popisa ne obavljaju blagovremeno i na propisan način, ako ne vode računa o tačnoj obradi podataka i ako ne čuva tajnost svih prikupljenih podataka.

Novine u popisu

Foto: Vesna Lalić, Dragan Mujan/Nova.rs/Shutterstock

Ljiljana Đorđević iz Republičkog zavoda za statistiku navela je za portal Nova.rs da popisivači imaju zadatak da idući od „vrata do vrata“ prikupe podatke o svim stanovima domaćinstvima i osobama, na teritoriji za koju su zaduženi. Novina je da će popisivači po prvi put u popisu raditi bez papirnih upitnika, odnosno pomoću laptopova će popunjavati elektronske upitnike koristeći aplikaciju koja je razvijena specijalno za popis.

Ovaj metod će Republičkom zavodu za statistiku omogućiti da, kako je otkrila naša sagovornica, rezultati budu brže obrađeni i objavljeni jer nema faze unosa podataka koja je trajala više meseci.

„Svi podaci koje popisivači prikupe na terenu svakodnevno se slivaju u centralnu bazu podataka, čime je omogućeno praćenje obuhvata skoro u realnom vremenu. Prvi rezultati biće objavljeni najkasnije mesec dana po završetku terenskog prikupljanja podataka, krajem novembra ove godine, dok će se konačni rezultati, po različitim obeležjima, objavljivati sukcesivno počev od aprila 2023. godine“, navela je Đorđević za Nova.rs.

Ona je istakla da se posebno vodilo računa o zaštiti individualnih podataka, a predviđen je stalni monitoring rada popisivača na terenu.

Ovaj put će i muškarce pitati koliko imaju biološke dece

Pitanja na ovogodišnjem popisu se neće značajno razlikovati od pitanja koja su postavljana u prethodnom popisu (2011). Sadržaj popisa definisan je u skladu sa, kako je istakla naša sagovornica, međunarodnim preporukama za popise, odnosno uključena su sva obavezna obeležja koja su sve zemlje članice UN dužne da postave u popisu, ali i nacionalnim potrebama i zahtevima korisnika.

„To su svakako pitanja o polu, starosti, bračnom statusu, obrazovanju, ekonomskoj aktivnosti, blok pitanja o migracijama, državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti, maternjem jeziku i slično“, rekla je Đorđević.

U odnosu na prethodni popis, neka pitanja će biti modifikovana, pa će tako za naše povratnike iz inostranstva popisivači postavljati pitanja o dužini boravka u inostranstvu. Isto tako, dok je u prethodnim popisima samo ženama postavljano pitanje koliko su rodile dece, u ovom će pitati i muškarce koliko imaju biološke dece.

Bonus video: Da li je sve spremno za popis stanovništva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare