Ana Brnabic premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto
Ana Brnabić premijerka Vlade Srbije i Rio Tinto Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Promo

Savez ekoloških organizacije Srbije (SEOS) održali su juče sastanak sa predsednicom Vlade sa, kako kažu, nadom da će uspeti da se dogovore o trajnom rešenju problema eksploatacije litijuma i bora. Ovog puta, međutim, Brnabić nije imala razumevanja za njihov predlog zakona, a postavljena pitanja ostala su bez odgovora.

Osim ljudi iz doline Jadra, sastanku su prisustvovali Ljilja Bralović iz Pranjana i Dragan Simović iz Dobrinje.

Kako piše u zvaničnom saopštenju, ekolozi su na sastanku postavili 11 pitanja koja su ostala nerazjašnjena posle stavljanja van snage uredbe o donošenju prostornog plana.

Dobili su odgovor da je juče ukinto Rešenje o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a da su ostali akti automatski poništeni ukidanjem ove uredbe.

Sledeći korak ekologa bio je predlog Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor.

Među predstavnicima Vlade postoji, kako kažu, dobra volja, ali ono što im manjka je vreme da se sprovede procedura donošenja zakona do 15. februara, kada se raspušta parlament.

Predstavnici SEOS-a nisu složni sa ovom izjavom, te smatraju da ako zaista postoji volja, vreme nije problem. Prema njihovom mišljenju, formiranje radne grupe, koje je predložila premijerka Ana Brnabić, samo je odlaganje problema do posle izbora.

„Obećano je da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagađenje i da utvrde nastalu štetu. Sve u svemu, pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli“, navedeno je u saopštenju SEOS-a, gde su ekolozi dodali da su im posebno zasmetale premijerkine „političke insinuacije“, jer ovaj problem nije politički, već državni i nacionalni.

„Uputila nas je na bivšu vlast da nam kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju, umesto da to sama pita ministarku Mihailović, za koju smo sigurni da zna odgovor. Sama nam je rekla da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra. Čekamo dolazak obećanih inspekcija kako bi se utvrdila i sanirala šteta na plodnim njivama i kako bi se normalizovao život u okolnim selima“, razočarani su iz SEOS-a.

Kako su naveli, naredne odluke donosiće u skladu sa (ne)postupanjem Vlade, o čemu će javnost biti obaveštena.

„Podržavamo napore svih organizacija aktivnih u ovoj borbi i pozivamo ih još jednom na udruženu akciju u odbrani onih čiji životi zavise od potencijalnog otvaranja ovih rudnika a koji su okupljeni u SEOS-u. Ne odustajemo od našeg konačnog cilja, borbe za  zabranu eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji“, poručili su za kraj.

11 pitanja bez odgovora

1. Da li Vlada ili predsenica ima informacije ili uveravanja od strane kompanije da je ista odustala od projekta „Jadar“ i da li kompanija napušta Srbiju?

2. Ko će da utvrdi i proceni nastalu štetu u Gornjem Jadru koja je izazvana istražnim aktivnostima kompanije Rio Sava?

3. Šta će biti sa kućama koje su u vlasništvu kompanije koje su urušene jer mi ne pristajemo da živimo u takvom okruženju koje podseća na ratno stanje i ovim putem zahtevamo da se iste poruše da ne prave ruglo u selu?

4. Kada će biti podnet zahtev za vraćanje našeg zemljišta u poljoprivredno, imajući u vidu da je otpao osnov za promenu namene koja nam je izvršena od strane RGZ – Službe za katastar nepokretnosti?

5. Kada će biti obračun lokalnog poreza na imovinu vršen u skladu a poljoprivrednim zemljištem jer ne prisajemo da isti bude obračunavan kao na građevinsko zemljište?

6. Da li se nastavlja „Zeleni fond“, odnosno obećano ulaganje u zaštitu životne sredine imajući u vidu predlog koji smo kandidovali za kanalisanjen tokom Jadra?

7. Da li će se ispuniti obećanja ministra Nedimovića i direktora Puteva Srbije, Drobnjaka, lokalnoj zajednici o ulaganju u infrastrukturu, izgradnju puteva, sanacija elektro mreže?

8. Da li prestanak važenja Uredbe znači i da su prestali lokacijski uslovi koji su izdati od strane ministarstava?

9. Da li će se I kada zaštititi crkva Sv. Georgija, imajuči u vidu predsednika da će se to učiniti?

10. Da li je Vlada Republike Srbije spremna da u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti obezbedi stavljanje područja Gornjeg Jadar pod režim najvećeg stepena zaštite kao područja od posebnog značaja za Republiku Srbiju?

11. Kakav je pravni status punomoćja koje je izdalo javno preduzeće Putevi Srbije, kojim je ovlastilo kompaniju Rio Sava za pribavljanje tehničke dokumentacije i da li pomenuta firma ima ista takva punomoćja za ostale infrastrukturne objekte (gasovod, pruga,…)?

BONUS VIDEO: Dušan Filipović posle razgovora sa premijerkom o Projektu „Jadar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar