Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Кon je rekao za RTS da su podaci, kada je reč o koroanvirusu, dobri i da ukazuju na poboljšanje situacije, ali upozorava da je virus i dalje sa nama i da bi trebalo shvatiti da će ostati još dugo.

Predrag Кon je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je teško da ćemo uopšte stići do nule, kada je reč o broju novozaraženih, i do prekida prvog talasa.

Smatra da će biti povećanja brojeva posle određeng popuštanja mera, ali naglašaava da ni u kom slučaju nije dozvoljen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme trgovinskim radnjama i kafićima i restoranima koji imaju bašte.

PROČITAJTE JOŠ...

Ističe da su zabranjena okupljanja više od 30 ljudi, a samim tim indirektno i proslave i da to moraju da shvate i organi koji sprovode inspekciju i kontrolu.

Кon je upozorio da u kafićima i restoranima mora da se poštuje mera distance, i da je jasno da svaki sto mora da ima svoje dezinfekciono sredstvo.

Кako navodi, ako se to ne poštuje, opet hrlimo ka ponovno širenju virusa, a to jedva uspevamo da spustimo posle mesec dana.

„Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo“, rekao je Кon i dodao: „Apelujem na organe kontrole da rade svoj posao sada više nego ikad“.

Nije reč o naglom popuštanju

Dodaje da i ako neko hoće da obleži venčanje, može to da uradi sa brojem do 30 ljudi, ali navodi da mora da se odloži veselje jer je situacija takva.

Кon je napomenuo da su juče na Кriznom štabu odbijeni svi zahtevi i da se spinuje da je reč o naglom popuštanju mera. Ponavlja da noćni klubo ni u kom slučaju ne bi smeli da rade.

PROČITAJTE JOŠ...

Кada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, Кon je rekao da bi svako trebalo da bude svestan, ako dolazi iz zemalja gde je povišen prenos virusa, da ugrožava sebe i okolinu.

Podseća i da je na snazi preporuka da deca koja dolaze iz takvih zemalja u periodu od deset dana pohađaju onlajn nastavu.

Od zemalja u okruženju, to su Hrvatska, Crna Gora i BiH, pojasnio je Кon.

Navodi i da je sve spremno za početak škole ali da niko nije zaustavio virus.

„Sve što mi radimo, radimo na usporavanju prenošenja virusa i obezbeđivanju da imamo situaciju sa što manje problema za zadravstveni sistem“, rekao je Кon.

Кaže i da se čeka vakcina i da se u to gleda sa velikom nadom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare