Photo: B.P./ATAImages

Posle bezrezervne podrške koju vlasnik TV Pink Željko Mitrović ima za razvoj svog medijskog carstva, osnivaču ružičaste imperije državni aparat na sve raspložive načine sada pomaže da se pozicionira i kao proizvođač i trgovac naoružanja i vojne opreme. Nakon televizijskih formata i rijalitija, Mitroviću su naprednjaci sada vetar u leđa da se predstavi kao novi kralj dronova, naoružanja i vojne opreme.

Vlasnik Pinka opet je šokirao javnost kada je na svom X profilu objavio snimak na kojem se vidi kako iz samostrela/lukom i strelom ispaljuje minobacačku minu koja potom eksplodira.

Mada je, kako navodi vojni analitičar Aleksandar Radić, jasno da se radi o montiranom snimku jer je “stvarna mina previše teška da bi mogla onako da se lanisira”.

„Ima mine i igra se s njima kako hoće“

“Jasno je da je to namešteno, ali sama ideja da se to radi je problematična. Eksplozija je stvarna i jasno je da ovako pokazuje da on može da radi šta hoće. Ima minobacačke mine i igra se s njima kako hoće” ocenjuje Radić.

Sagovornik Nova.rs nema nikakvu dilemu da državni aparat na sve moguće načine pruža podršku Mitroviću u njegovoj ambiciji da sa proizvodnje televizijskog programa pređe i na proizvodnju oružja i vojne opreme.

Photo: B.P./ATAImages

Mitrović se već godinama hvali uspesima Pinkovog razvojno-istraživačkog centra (Pink resrearch and development centar – PRDC), koji je u registru pravnih lica ovlašćenih za proizvodnju i naoružanja i vojne opreme od januara 2023. sa dozvolom u trajanju od dve godine.

U pitanju je, prema podacima Agencije za privredne registre, firma sa sedištem u Šimanovcima, osnovana 2020. godine, u kojoj Pink media grupa ima 52 odsto, dok su ostali suvlasnici šest fizičkih lica sa udelima u vlasništvu od tri od 10 odsto. Pretežna delatnost te Pinkove firme je, prema podacima iz APR, proizvodnja vazdušnih i satelitskih letelica i odgovarajuće opreme.

Pomoć na svakom koraku

“Država mu na svakom koraku pomaže. Prvo time što je dobio zeleno svetlo da radi, jer uopše nije jednostavna procedura osnivanja i registrovanja preduzeća za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. On je uspešno registrovao preduzeće, a naklonost državnog aparata je više nego očigledna”, ističe Radić.

Svoju podršku vlast ne krije, pa se na sajtu Ministarstva odbrane mogu naći informacije da je tadašnji ministar Nebojša Stefanović u martu 2022. godine posetio Pinkov razvojno istraživački centar.

Foto:mod.gov.rs

Sam Mitrović se na sav glas preko svoje televizije hvalio nastupima na sajmovima naoružanja i to najčešće u sklopu delegacija namenske industrije Srbije.

Tako se, recimo, u februaru 2024. godine u informativnim emisijama svoje televizije hvalio uspešnom prezentacijom na sajmu naoružanja u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, dok smo prethodnih godina takve izveštaje gledali sa sajma u Dubaiju. Prošle jeseni vlasnik Pinka bio je egzaltiran pripremama za sajam naoružanja u Beogradu.

“Stižu nam mnogi naši prijatelji koje smo upoznali na sajmovima ranije, kao što su prijatelji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji dolaze zbog nas i naših prezentacija. Biće to nevarovatnih četiri dana, nekako se osećam i kako domaćin i kao organizator i kao promoter”, izjavio je tada Mitrović.

Dele izložbeni prostor sa Jugoimport SDPR-om

Višeminutni prilozi TV Pink prikazuju Mitrovića kako sa predstavnicima namenske državne industrije ravnopravno učestvuje u delegaciji Srbije, a prilikom izveštaja sa, recimo, sajma u Dubajiju navodi se kako je “PRDC jedina privatna firma iz Srbije koja je imala čast da se nađe na najvećoj svetskoj izložbi naoružanja”.

“Na sajmu u Ujedinjem Arapskim Emiratima, izlagao je u zajedničkom prostoru sa jednim Jugoimport SDPR-om, koji je u tom poslu decenijama. Jasno vam je da mu se i na taj način daje na važnosti. U Dubajiju je, postoje televizijski snimci, Aleksandar Vučić hvalio njihove proizvode, a u sistemu kao što je naš, gde radi sve poltron do poltrona, šta mislite da će uraditi neko ako predsednik nahvali nečije oruže i kaže dobro je uzmite ga”, primećuje Radić.

Aleksandar Radić Foto: N1

Podseća da se na sajtu Ministarstva odbrane mogu pronaći fotografije gde se vidi kako Željko Mitrović i predstavnici PRDC aktivno učestvuju na vojnim vežbama i prikazima vojne tehnike ravnopravno sa predstavnicima Vojnotehničkog instituta i fabrika vojne industrije. PRDC se svoje proizvode predstavio i na nedavoj vojnoj vežbi “Vihor” na Pešteru.

“Većina tih aktivnosti, koje su ranije bile specifično vojne sad su se pretvorile u šou program i iz ugla stručne javnosti to izgleda u najmanju ruku neobično”, naglašava Radić.

Moguć ulazak na mala vrata u sistem naoružanja

Iako PRDC ima očiglednu podršku najviših predstavnika vlasti, naš sagovornik navodi da, prema njegovim informacijama, ta kompanija Željka Mitrovića nema ugovore s Vojskom.

Međutim, Radića ne bi začudilo da njeni proizvodi na mala vrata uđu u sistem naoružanja Vojske Srbije.

“Da bi Vojska uvela nešto u sistem naoružanja postoji veoma komplikovana tehnika ispitivanja i ta kompletna ispitivanja mogu da traju jako dugo, jer se nekada tokom njih ispravljaju nedostaci, poboljšavaju neke karakteristike. Međutim, ako poklonite neko sredstvo vojsci, onda se situacija menja, jer ona moraju da prođu samo verifikaciona ispitivanja”, navodi sagovornik Nova.rs.

Navodi primer da Vojska kada traži neko sredstvo ona propiše taktičko-tehničke zahteve i proizvođač mora da ispuni to što se traži da bi ušao u sistem naoružanja. Sa druge strane, neko donira, onda se to sredstvo prihvata takvo kakvo je.

Donirate vojsci, pa upišete referencu

“Vi napravite dron koji može da ostane u vazduhu 15 minuta, a Vojska hoće dron koji može da ostane u vazduhu sat i 15 minuta i onaj ko hoće da joj ga proda mora da ispuni te karateristike”, pojašnjava sagovornik Nova.rs.

Međutim, u slučaju donacije, prema Radićevim rečima, samo se proverava “da li deklarisane osobine tog sredstva odgovaraju stvarnima, u stvari da li je taj proizvod ono što piše na deklaraciji koju ste uz njega priložili”.

“To je mogućnost ulaska na mala vrata u sistem naoružanja. Ako vi donirate neko sredstvo, ono tako može po skraćenoj proceduri da uđe u sistem naoružanja i vi možete da objavite da je vaše sredstvo u sistemu naoružanja Vojske Srbije, čak i u malim količinama, to je proizvođaču dovoljno da se pohvali određenom referencom”, zaključuje Radić.

Naravno, takva jedna referenca se može iskoristi i za nastup na drugim tržištima i može biti dobra reklama, jer stvara sliku da je ta kompanija deo srpske odbrambene industrije.

Uprkos velikoj podršci vlasti i države, firma koja je u većinskom vlasništvu Mitrovića i dalje posluje kao malo preduzeće i u gubicima je – ima 17 zaposlenih, a unazad dve godine je u minusu. Tako je 2023. završila sa neto gubitkom od 1,1 milion evra, dok je godinu dana ranije taj gubitak iznosio oko 890.000 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare