Foto: Nemanja Jovanović

Čak 38 transakcija na računima srpskog biznismena Milana Popovića u Zagrebačkoj banci imaju oznaku potencijalno sumnjivih. Razlog je, prema pisanju hrvatskog Jutarnjeg lista, što banka transakcije vredne 488,1 milion kuna, obavljene preko ovih računa, nije prijavila Uredu za sprečavanje pranja novca, iako je bila dužna to da učini. Popović tvrdi da je u celom slučaju samo kolateralna šteta.

Kako navodi Jutarnji list, računi povezani s privrednikom Milanom Popovićem iz Srbije, koje su njegove firme imale otvorene u Zagrebačkoj banci, a putem kojih je u malo manje od četiri godine prošlo više od milijardu kuna, dospeli su pod nadzor Hrvatske narodne banke.

“Zagrebačka banka dostavila je Uredu za sprečavanje pranja novca u slučaju kompanija povezanih s privrednikom Popovićem samo pet obaveštenja o sumnjivim transakcijama, sredstvima i osobama”, navodi Jutarnji list.

Popović, pak, kako list navodi, tvrdi da je njegovo poslovanje u Hrvatskoj, kao i u ostalim delovima sveta, “sto posto u skladu sa zakonom”, a da je ostao neprijatno iznenađen kad mu je Zagrebačka banka prije nekoliko meseci zatvorila sve račune.

“U ovom slučaju smatram se kolateralnom žrtvom”, rekao je Popović za ovaj list, dodajući da mu banka nikada nije iznela konkretan razlog zbog kojeg je to uradila.

Popović navodi da su ga tek tada pitali čime se bavi.

Posle predočene dokumentacije i revizije koju je, kako kaže, napravila jedna od četiri najjače revizorske kuće u svetu naknadno je obavešten da banka ipak mora da mu zatvori sve račune, pa tako i onaj za firmu osnovanu u Hrvatskoj.

„I to navodno zato što je upravi banke naloženo da mi zatvore sve račune, nerezidentne i rezidentne. Ta hrvatska firma, Celanova d.o.o, bavila se, na primer, isključivo kupovinom nekretnina u Hrvatskoj, finansiranih mojim ličnim ulaganjem kao osnivača. Rekli su mi da sam kao srpski državljanin s prebivalištem na Kipru rizičan klijent, zbog čega moraju da mi zatvore sve račune, pa tako i onaj lični, preko kojeg nije prošlo ukupno ni 100.000 eura“, priča Popović.

On je potom otvorio nove račune u druge dve banke u Hrvatskoj jer, kako kaže, želi u toj zemlji da nastavi poslovanje.

“Njihova procedura mi se ne čini nimalo drugačija od one u Zagrebačkoj banci” – kaže Popović te dodaje da su transakcije koje se spominju u tom nalazu mali deo onoga što njegove firme obrću.

Jutarnji list podseća da je došao u posed dokumenta naslovljenog kao “Zapisnik o obavljenom neposrednom nadzoru od strane Hrvatske narodne banke”. U nemu se pominju i drugi slučajevi u kojima Zagrebačka banka nije postupala u skladu s pravilima, ali se u tom dokumentu, koji je samo manji deo celokupnog nadzora, poimence pominje jedino – Milan Popović.