Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sutra počinje tradicionalni Sabor trubača u Guči, a redakcija portala Nova.rs istraživala je kakve su ovogodišnje cene usluga ugostitelja za posetioce - od smeštaja pa do nezaobilaznog pečenja, piva i svadbarskog kupusa. Kako nam kažu, malo su poskupeli u odnosu na prošlu godinu, ali ne svi. Oni koji imaju dug staž i stalne goste, zadržali su iste cene, dok su oni drugi značajno skuplji od njih, pa tako pivo ide i do 600 dinara, a pečenje oko 4.000. A uvedeno je i novo pravilo koje glasi: ujutru je sve jeftinije, dok je uveče skuplje.

Guča je ovih dana puna ugostitelja i trgovaca koji se pripremaju za početak tradicionalog Sabora trubača, a koji im dovede mnogo gostiju, samim tim i para.

A da će para biti, kaže nam Mirko iz Guče, mladi ugostitelj čija porodica decenijama ima restoran. Prema njegovim rečima, cene na njihovom meniju su iste kao i prošle godine, zbog čega im je objekat stalno pun.

„Guča još uvek nije počela, ali mi svaki dan imamo puno gostiju zato što nismo podizali cene, iako je, ako ćemo realno, u Srbiji poskupelo apsolutno sve. Zbog toga nam gosti dolaze, verujem da će i turisti svraćati čim bude istaknut cenovnik sa veoma normalnim cenama“, kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako dodaje, praseće pečenje u njihovom restoranu košta 2.500, dok je jagnjetina 3.000 dinara.

„To je ta cena i nismo je menjali. Što se tiče svadbarskog kupusa, pun tanjir košta 650 dinara. Imamo i rebarca, teletinu ispod sača, junetinu… Ali nekako pečenje najviše ide tokom Sabora trubača“.

Pivo je oko 300 dinara, u zavisnosti od toga koje je pivo u pitanju, a cene idu do 600 dinara.

„Imamo razne vrste piva, ima skupljih, ima i jeftinijih, razlika je nekih 50 dinara, otprilike“, kaže on.

Smeštaj 50 evra

Što se tiče smeštajnih apartmana, cene „kreveta“ kreću se od 30, pa do 50 evra, u zavisnosti od same sobe.

Slađana iz Guče koja je ove godine pripremila apartmane za turiste, kaže da ima sobe od 30, 35 i 40 evra, ali da neki ugostitelji nude i za 50 evra.

62. Sabor trubača u Guči Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Ja imam svoje stalne goste. Oni godinama dolaze kod mene i cena za njih 30 evra. Naravno, imam različite apartmane. Oni od 30 evra su bukvalno sobice za prenoćište i ima kupatilo. Ove od 35 evra su malo prostranije, dok one od 40 evra imaju mini kuhinju, odnosno jedan viseći deo, sudoperu, sto sa dve stolice. Ne znam šta nude drugi ugostiteli u okviru cene od 50 evra, ali ima takvih. Sve je na gostima, šta oni žele“, ističe naša sagovornica.

Ujutru jeftinije, uveče skuplje

Cene svega su otišle u nebo, pa i ne čudi što je Guča poskupela.

Ali, čudno je „pravilo“, ako se tako može nazvati, koje su uveli pojedini ugostitelji.

Naime, pojedini ugostitelji koji ne primenjuju to pravilo, poručuju da na Sabor treba da krenete sa predznanjem, pa tako ako želite da popijete veliku količinu pića bolje je da krenete od jutarnjih sati kada su cene niže.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako krenete da pijete na vreme, cena piva je oko 350 dinara, dok sa prvim mrakom ona dolazi i do 600 dinara. Najskuplje je u etno ugostiteljskim objektima. Tu su i cene jagnjetine i prasetine mnogo veće nego ispod šatora. Recimo, 3.800 je jagnjetina, a prasetina je 3400 dinara. Tu dolaze samo oni koji imaju dublji džep. Za razliku od takvih objekata ispod šatre je jeftinije. Tu je svadbaski kupus 400-500 dinara“, kaže nam jedan od ugostitelja.

Pošto se na društvenim mrežama uveliko nude ponude ugostitelja u Guči, korisnici istih polemišu oko cena, a neki od njih kažu da za te pare koje bi tamo potrošili, mogu da odu u Sutomore na sedam dana.

Guča, 60. jubilarni Sabor trubača u Guči
Foto: NENAD NEŠOVIĆ/N2

„Sve je to lepo i krasno, ali ljudi moji, bolje za te pare otići u Sutomore na letovanje. Čak ćete imati novca za ležaljke, da ne morate da ležite na peškiru“, samo je jedan od mnogobrojnih komentara.

BONUS VIDEO: Da li je pečenje u Čačku skupo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare