trafika
Foto: Filip Krajinčanić/Nova.rs

Jednostavno i brzo kupovanje pripejd kartice na trafici uskoro će biti daleka prošlost. Za to će se postrati predlog zakona o elektronskim komunikacijama koji su poslanici usvojili u celini. Pored novca, po svemu sudeći, biće nam potrebna i lična karta.

Naime, kako su pojasnili iz Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija uvodi se registracija pripejd pretplatnika mobilnih korisnika u Republici Srbiji u cilju postizanja veće sigurnosti građana, a građanima je ostavljena mogućnost da i ovu registraciju obave elektronski preko Portala eUprava

Svi pripejd korisnici uskoro će morati da ostave svoje lične podatke, uključujući ime i prezime, ali i JMBG ili broj lične karte i pasoša

Očekuje se da će pravilnik biti usvojen u narednih šest meseci, nakon čega će operaterima biti ostavljen period od godinu da započnu proces registracije.

Pored toga, novi zakon obavezuje operatore da svojim korisnicima izdaju račune u elektronskom obliku.

„Zakonom se uvodi i elektronski račun, tako da će pružaoci telekomunikacionih usluga biti dužni da svojim korisnicima, odnosno građanima izdaju račune za usluge u elektronskom obliku“ – navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog brojnih zloupotreba srpske bezbednosne službe su još 2013. godine pokrenule inicijativu da se SIM kartice kupuju uz ličnu kartu.

Pripejd kartice u prometu su više od dvadeset godina, a prvi put kada je ovo zakonsko rešenje predloženo u Srbiji je bilo više pripejd nego postpejd korisnika (onih koji imaju potpisan ugovor sa operaterom).

Tada je od ukupnog broja korisnika mobilne telefonije u Srbiji, 59 odsto bilo pripejd korisnika.

U većini evropskih zemalja odavno je nemoguće kupiti ove kartice bez ličnih dokumenata.

Strani turisti čak su u obavezi da pri kupovini lokalne pripejd kartice pokažu putnu ispravu i registruju kod prodavca, odnosno nije moguće aktivirati SIM karticu bez podataka iz pasoša.

Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, usvojen je u celini, za su glasala 136 poslanika od 155.

Broj korisnika mobilne mreže u 2021. prevazilazi ukupan broj stanovnika i ispada da korisnici u proseku koriste više od jedne SIM kartice.

BONUS VIDEO: Oporavite svoj kućni budžet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare