Aleksandar Vučić Foto:printscreen/tvpink; Shutterstock

Deli se i šakom i kapom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novi paket državne pomoći. Najviše dobijaju penzioneri, ali ni ostali građani neće biti zapostavljeni. I to taman negde pred nove izbore, da namami i podstakne.

„Imam važnu vest za ljude u Srbiji. Pošto ćemo u julu imati preko 200 miliona suficita, odlučili smo da građanima damo još po 20 evra u decembru. Penzioneri će dobiti 100 evra, a ostali građani 50 evra, umesto 30“, rekao je Vučić.

U maju nam je na račune leglo po 30 evra državne pomoći. Tada nam je najavljeno da će penzioneri u septembru dobiti još 50 evra, a u novembru će svojih drugih 30 evra dobiti svi ostali građani. Leglo je i po 3.000 za vakcinisane. Međutim, to nije sve.

Obznanjeno nam je još jedno u nizu proizvoljnih prelivanja iz budžeta – ekonomski tigar zasipa suficitom svoje građane, koji se po svemu sudeći ne osećaju tako moćno poput tigra, već se raduju državnoj crkavici, poput goluždravog, neuhranjenog mačeta.

„Naravno da će država da se zaduži da bi on isplatio taj novac, jer je ove godine planiran deficit u budžetu od preko dve milijarde evra. Ispalo je to nekako zgodno, jer će ta poslednja isplata biti u decembru, a decembar je još bliži aprilu,  za kada su najavljeni izbori“, kaže za Novu glavni i odgovorni urednik NINA i ekonomski novinar Milan Ćulibrk.

Nova S

„U ovoj zemlji i 20 evra znači nekim ljudima, a to je samo dokaz da mi živimo u ‘zlatnom dobu'“ zapaža Ćulibrk.

Komentarišući Vučićevo objašnjenje da postoji suficit iz kojeg se sredstva preusmeravaju, Ćulibrk konstatuje da je Srbija zemlja alhemičara.

„Postoji suficit u zemlji u kojoj će projektovani deficit na kraju godine biti oko dve milijrade evra. Zaista ne znam o čemu predsednik govori, on verovatno priča o izolovanom suficitu u jednom mesecu. Ako ste planirali deficit za celu godinu, zbog raznih programa pomoći koje ste isplaćivali i koje planirate da isplatite, a hvalite se suficitom u jednom mesecu, kakvu poruku šaljete ljudima? To je šizofreno. Zašto se zadužujemo, ako postoji suficit?“, pita se Ćulibrk.

Ekonomista Mihajlo Gajić kaže da podaci pokazju da ima rasta proizvodnje i da postoji osnov za ekonomski optimizam. Ipak, za njega su problematični razlozi zbog kojih se najavljuju ove dodatne uplate na račune građana.

Medju nama Mihajlo Gajic
Mihajlo Gajić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„20 evra po penzioneru, to baš nije puno para kada se sve sračuna. Ima oko 1,7 miliona penzionera, znači to bi koštalo budžet oko 35 miliona evra. To baš i nije nešto što može da preturi javne finasije. Ono što je mnogo problematičnije je zašto se to radi – da li se kupuju glasovi pred izbore“, primećuje Gajić.

On postavlja i pitanje zbog čega uopšte postoji penzioni sistem, ako se novac isplaćuje na ovaj način.

„Zašto predsednik kao neki kalif, sultan ili veliki vezir ‘poklanja’ ljudima novac, zašto postoji penzioni sistem? Takvi momenti gde veliki vođa poklanja novac penzionerima postoje samo u nekim jako slabim penzionim sistemima na Bliskom istoku, koji se ne baziraju na političkim i ekonomskim slobodama“ kaže Gajić i kao primer navodi Siriju i Jordan.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare