Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio nas je da šećera ima dovoljno, da je "završena priča" oko nestašice, i dodao da ga na zalihama samo u državnim robnim rezervama ima 11 miliona kilograma. Zanimalo nas je da li je baš sve tako, kao što predsednik kaže, pa smo rešili da posetimo prodavnice.

Lubica Sokić, Aleksandra Petrović, Danilo Savić, Milan Marković

Beograd

Šećera nema nigde, prodavci kažu stiže tek sledeće nedelje. Iako nas ubeđuju da je sve pod kontrolom, te da nema razloga za paniku i širenje dezinformacija, jasno je da lažne vesti plasiraju jedino funkcioneri ove zemlje. Oni tvrde da šećera ima u prodavnicama, ali stvarnost ih je još jednom demantovala.

Samo u tri prodavnice koje smo obišli zatekli smo prazne rafove i prodavce koji sležu ramenima: „Stiglo je juče ali odmah je sve otišlo, žao mi je. Probajte sledećeg utorka“, tako su rekli u maloj prodavnici u nasilju Braće Jerkovic.

Probali smo i u dva veća lanca marketa od kojih je jedan „Maksi“, gde su sve police na kojima stoji šećer prazne. Istini za volju, nema ni ulja, ali ono kako tvrde stiže uskoro. O šećeru se već ne usuđuju da kažu kada stiže.

U trećem lancu su nam rekli da je juče bilo šećera, tad je bila nabavka ali da je kroz nekoliko sati sve nestalo.

Vučićev kraj nestašice

„Mi imamo šećera dovoljno i više nego dovoljno, ali kad god se pojavi tako nešto, uprkos svim teškim okolnostima, neke špekulativne radnje, nečije ideje da odredjuju cenu i naravno i činjenica da imamo najnižu cenu u regionu i šećera i ulja i brašna“, rekao je Vučić još 29. maja.

On je novinarima prilikom obilaska skladišta robnih rezervi u Beogradu, rekao da je „nestašica završena za tri dana“ i da šećera danas ima u većini trgovinskih lanaca.

Kragujevac

Da bi ste pronašli šećer u Kragujevcu i kupili pakovanje od kilogram morate obići više prodavnica. Novina je to što je šećeru skočila cena, pa je za razliku od pre nekoiko dana, kilogram šećera umesto 83 dinara, sada 90, najviša moguća propisana cena koju je država odobrila.

Poskupljenje smo zabeležili i u lokalnom lancu trgovina ‘‘Trnava‘‘, gde takođe šećer košta skoro 90 dinara. U tom lancu, kupovina šećera prošle nedelje bila je ograničena na 10 kilograma, ali sada više nije, što bi

možda mogao da bude nagoveštaj da se tržište stabilizuje – ima ga u Lidlu, ako vas posluži sreća, ali nema ga ni za lek u Rodi i Maksiju. Na praznim rafovima istaknuta su ograničenja za maksimalnu kupovinu od pet kilograma, ali trgovci nisu mogli da odgovore, kada će ga biti u prodaji.

Čačak

Uprkos tome što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio stabilizaciju tržišta kada je šećer u pitanju, za sada, u Čačku od toga ništa. Trgovci kažu za naš portal da ne mogu svakodnevno da nabave ovu životnu potrepštinu ili im dobavljači daju samo po deset kilograma.

„Pre dva dana sam dobio deset kilograma sitnog šećera i kupci su ga razgrabili, kao alvu. Pojedini od njih ne razumeju da mi zavisimo od dobavljača“, kaže za Nova.rs jedan vlasnik trgovinske radnje u Čačku. Prema njegovim rečima, kupcima daju po dva kilograma šećera, a cena je 90 dinara. „Problem je što nemamo kontinuiranu nabavku, a predsednik je obećao“ , zaključuje naš sagovornik.

U drugom marketu koji smo posetili nema ni šećera , ali ni ulja. „Mi skoro dva meseca nismo dobijali ove namirnice. Svuda postoje povlašćeni kupci, tako da ni sama ne znam šta da vam kažem“, žali nam se radnica. Ona navodi da pojedini ljudi iz Raške dolaze u čačanske veleprodaje i kupuju šećer i ulje na palete.

„Pre neki dan je čovek u ‘Lidlu’ kupio svo ulje na zalihama. Isto rade i sa šećerom. Kako sam čula, preprodaju ga na Kosovu i Metohiji po visokim cenama. To pričaju naši kupci“, ispričala nam je ona svoje saznanje. Sa druge strane, potrošači navode da su i pojedini trgovci u Čačku nestabilnu situaciju iskoristili da, kako tvrde, ‘ućare neki dinar više’. „Pre neki dan sam u jednoj radnji naleteo na sitan šećer. Cena je bila 150 dinara po kilogramu. Ali bilo je malo na rafu. Pa to je sramota“, ispričao je Nebojša J. za naš portal. On se pita da li je moguće da pojedinci hoće da zarade na ogorčenom i jadnom narodu.“Stvarno nema smisla, da sam mlađi otišao bih odavde da više ne gledam nepravdu“, kaže ovaj deka.

Kraljevo 
Kako smo saznali, u prodavnicama Maksija u Kraljevu, nekoliko dana uopšte nije stizao šećer. Da bi u utorak u prodavnice stigle palete od 100 kilograma.
Ako je ograničeno da možete da kupite po pet kilograma, to je za svega dvadesetak potrošača po marketu.
Slična situacija je i u ostalim lancima marketa. Uglavnom je ograničena prodaja po ceni od 90 dinara po kilogramu. U tzv. dućanima prodaju se i manje količine. Pa ako bude šećera moguće je pazariti svega kilogram.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare