Gostujući u emisiji "Utisak nedelje", urednik NIN-a i poznavalac ekonomskih prilika Milan Ćulibrk osvrnuo se na sve ekonomske obmane kojima nas obasipa aktuelna vlast, a jedna od njih je i da je u Engleskoj ili Nemačkoj ekonomska situacija gora nego u Srbiji.

„Meni dođe žao Engleza i Nemaca. Mi gledamo naslovne strane provladinih tabloida u kojima piše da je tamo katastrofa, jer je inflacija sedam posto, a ovde je devet i po posto i nama je super. Čekaj, je l’ rast cena od cena od devet i po posto veći nego rast cena od sedam posto. Zašto smo mi zabrinuti zbog Nemaca i njihovog poskupljenja od sedam posto, a nismo zabrinuti zbog našeg poskupljenja od devet i po posto ili od maja, verovatno, već deset i po posto“, konstatuje Ćulibrk.

Ćulibrk se osvrnuo i na najavljena poskupljenja struje, kao i na to što Srbija ne prestaje da uvozi električnu energiju.

„Pre dve godine, Srbija je kupovala jedan megavat sat električne energije po prosečnoj ceni od 38 evra. Poslednjih mesec i po dana, uvozili smo struju po 240-350 evra za jedan megavat. Cena se menja praktično iz časa u čas – jedna je ujutru, druga naveče“, rekao je Ćulibrk.

Podsećajući građane da je poslednji put struja poskupela prošle godine u aprilu za 3,4 odsto, Ćulibrk naglašava da ukoliko struja „ode“ 400 odsto, „to neko mora da plati“.

„Ako je ona otišla 400 odsto, a poskupela za građane za 3,4 odsto, neko to mora da plati. To se za sada knjiži na račun EPS-a, koji će godinu završiti sa gubitkom od možda nekoliko stotina miliona evra, pa čak i više od milijardu. Naravno, EPS tih para nema, pa će to sve biti pretvoreno u javni dug, što znači prebačeno na teret svih građana Srbije. Država će se zadužiti, platićemo i kamate. Da li će struja formalno poskupeti, to je nebitno. Mi ćemo to da platimo“, upozorio je Ćulibrk.

Bonus video: Istina o poskupljenju struje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare