Beograd i Zagreb imaju zajedničko to da u posledenje vreme trend poskupljenja stanova nastavlja da raste, ali se stabilizuje u odnosu na prošlu godinu. U hrvatskoj prestonici najskuplje nekretnine prodaju se u elitnom, najužem centru grada, dok primat nad basnoslovno skupim kvadratima u sprskoj prestonici ima Beograd na vodi . Odlučili smo da uporedimo najskuplje kvadrate u Beogradu i Zagrebu, a od primera u komšiluku verovatno će se vam se zavrteti u glavi.

Naime, kako piše Jutarnji list, luksuzno uređen četvorosoban dvopspratni penthaus, ukupne površine 440 kvadratnih metara, nalazi se u samom srcu grada, na jednoj od najelitnijih lokacija u Zagrebu – Cvjetnom trgu, i prostire se na šesti i sedmi sprat zgrade izgrađene 2012. godine.

Opremljen je nameštajem vrhunskog kvaliteta i svetski poznatih brendova.

Zagreb Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Sastoji se od tri spavaće sobe, prostranog dnevnog boravka, velike kuhinje, dva kupatila, nekoliko plakara, vellness centra, saune, fitnes centra, zimske bašte i bašte i terase ukupne površine 167 kvadratnih metara.

Stan ima i privatni lift.

Cena? Vrtoglavih osam miliona evra, odnosno čak 18.181,82 evra po kvadratu!

U Beogradu „jedva“ dva i po miliona evra 

Foto:shutterstock DeStefano;shutterstock

S druge strane, najskuplje nekretnine, mereno cenom po metru kvadratnom, kada je o našoj prestonici reč su u kompleksu „Beograd na vodi“ gde je postignuta cena od 10.400 evra po kvadratnom metru.

Najviše plaćen pojedinačni stan u Beogradu, ukupne površine 383 m2, plaćen je 2.469.888 evra, saopštio je RGZ sredinom godine.

Po sličnoj ceni, svojevremeno je plaćen na, možda iznenađujuće, Novom Beogradu.

Stan približne kvadrature onom u Zagrebu, na Vračaru, u blizini Hrama svetog Save košta milion i po evra, odnosno nešto više od 3.700 evra po kvadratu.

Foto: Printscreen Nova/Video

Bilo je, međutim, primera u Beogradu gde se prodavao pentaus na Dedinju čije je cena bila gotovo 3,5 miliona evra. Reč je o nekretnini od više od 730 kvadrata.

Uroš Jovanović iz Art nekretnina za Nova.rs pojašnjava da je najskuplji kvadrat u Beogradu desetak hiljada evra, ali da takvih stanova ima veoma malo.

„Pričamo o Kuli Beograd u Beogradu na vodi, bilo je nešto od tih skupih stanova i kod Kalemegdana. U Kuli Beograd stan od 100 kvadrata košta oko milion evra. Ako pričamo o nekim megaluksuznim stanovima, za njih nekad prodaja ide na način koji nije konvencionalan, dakle, ne preko oglasa“, kaže Jovanović dodajući da nije siguran da u Beogradu postoji stan ni blizu skup koliko onaj u Zagrebu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sagovornik Nova.rs kaže da je vrlo važno razumeti da u oglasi neretko oslikavaju želje prodavaca, a na realnu vrednost nekretnine.

„Mi sada na oglasima imamo kuću u Jajincima koja je procenjena na 1,7 miliona evra. Daj Bože da mogu da dobiju za 900.000 evra. Znači, u oglasima su izražene želje prodavaca. To je svuda isto“, kaže Jovanović.

Na tragu toga, navodi i primer čoveka koji je apartman od malo više od 20 kvadrata koji poseduje na Kopaoniku hteo da proda za više od 160.000 evra

„U oglasima ćete vi zaista naći svašta, kvadrat za 8.000 evra koji vredi tri‚hiljade. Beograd u ovom trenutku ne može da priđe ceni kvadrata ovog stana u Zagrebu“, podvlači naš sagovornik.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, najskuplji kvadrat u Beogradu u proseku, u ovom trenuku košta od 4.500 do 5.500 evra u stambenim kompleksima u blizini Kalemegdana i u delovima Beograda na vodi.

„Uvek imate izuzetak, kao što verujem da je ovaj stan u Zagrebu izuzetak. Prodavac može da traži šta želi“, pojašnjava ovaj agent

Stanovi u Zagrebu koji su cenovno „blizu“ Beogradu 

Zagreb
Panorama Zagreba Foto:Shutterstock

Najskuplji stanovi u Zagrebu trenutno se nalaze u Centru Cvjetni, Ban centru, Kneževom parku, Britanskom trgu, Ribnjaku… Prema dostupnim podacima, među najtraženijim su i stanovi u budućem kompleksu Franc i Kaptol centru, piše Jutarnji list.

Tako se u ponudi agencije Biliškov nekretnine, pored oglasa za stan u Centru čija je cena 18.181,82 evra po kvadratu, nalazi i oglas za luksuzan četvorosoban stan površine 180 kvadrata u Kneževom parku, koji se prodaje po ceni od dva miliona evra, što iznosi 11.111,11 evra po kvadratu.

Dalje, za trosoban stan površine 169 kvadrata u Ban centru traži se 1,65 miliona evra, odnosno 9763,31 evra po kvadratu.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar