United Media i Vijesti potpisale pismo o namerama za ulazak u partnerstvo

Biznis 01. okt. 202114:55 > 15:03
Podeli:
Foto: United Media

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi potpisala je pismo o namerama da otkupi 51 odsto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore.

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi potpisala je pismo o namerama da otkupi 51 odsto Vijesti, novine,ž portala i televizije iz Crne Gore.

Ovo je velika i značajna vest za sve zaposlene u Vijestima, za gledaoce i čitaoce te medijske kuće kao i za sve one koji pomno prate dešavanja sa medijskim slobodama u regionu i Evropi. Prema pismu o namerama, United Media se, kao novi deoničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz Njujorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski deoničar Vijesti.

„Sistem ‘Vijesti’ sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj pretnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM ulazimo s ubeđenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem ‘Vijesti’ smešta u širi prostor odan tim vrednostima“, izjavio je prof.dr Miodrag Perović, jedan od osnivača Vijesti.

Izvršni direktor MDIF-a, Harlan Mandel, prepoznaje ovaj razvoj kao stratešku saradnju između dve medijske kuće koja je zasnovana na vrednosti njihovog brenda i ukorenjena u snazi njihovog objektivnog izveštavanja.

„U ovom momentu, u Evropi vidimo epidemiju zarobljenih medija, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok medijsko tržište na Balkanu nastavlja da bude izuzetno teško za pokretanje nezavisnih medija i njihovo poslovanje na tržištu. U ovom okruženju, saradnja dva najuticajnija brenda u regionu koji se prepoznaju po svom nezavisnom novinarstvu je dobrodošla jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo nastavi da bude centar poslovnog modela Vijesti“, rekao je Harlan Mandel, izvršni direktor MDIF -a.

„Oduvek smo stajali na stanovištu da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva te u tom kontekstu cenimo dosadašnji rad Vijesti i činjenicu da godinama odolevaju raznovrsnim pritiscima i uspevaju da profesionalno rade svoj posao. Radujemo se budućem partnerstvu i verujemo da će ono obezbediti da ova medijska kuća u narednom periodu doživi ekspanziju i da kvalitetan sadržaj koji prave novinari Vijesti dopre do šire publike”, istakla je izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić.

United Media je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u osam zemalja i u čijem portfoliu se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF) je neprofitni investicioni fond koji već 25 godina podržava nezavisne medije u regionu. MDIF ima manjinski udeo u medijima.

Vijesti se smatraju jedinim nezavisnim dnevnim listom i jedinom nezavisnom televizijskom stanicom u Crnoj Gori, koja od svog početka pruža verodostojne vesti svojoj publici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar