Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Ukidanje koverzije nikako ne bi povećalo nivo investicija u Srbiji već bi eventualno mogao da se stvori privid, izjavio je danas Mile Antić iz Mreže za restituciju.

On je za Tanjug rekao da smatra da bi se poklanjanjem jednog dobrog dela teritorije koji je možda veći od KiM, napravio jedan fiktivni rast bruto društvenog proizvoda koji nema normalno objašnjenje, sem ono koje zadire u domene kriminala.

Antić dodaje da su konverzije uz naknadu bile jedna vrsta iznuđenog i neiskrenog rešenja koja je, kako kaže, ondašnja vlast 2009. godine prezentovala javnosti pod izgovorom da argument Saveta za borbu protiv korupcije i pokojne Verice Barać da se zakon donosi na takav način da se konverzije donose ne zbog običnih ljudi već se donosi zbog tajkuna.

PROČITAJTE JOŠ

„Znali smo od početka da su to mizerni znosi. Jedna firma je već u 2009. godini navodno platila tri miliona evra, mi smo proverili da to nije bilo ni 300.000 evra. Konverzija svih prava korišćenja koji su sticani u vreme komunizma, a da o tome ne postoji nikakav jedinstveni trag, da se nema predstava o kojem iznosu i o kojim površinama se radi,nije nepovratan proces. To se vidi i po ovim izmenama zakona i valja se osloniti na ustavni sud i odluke koje su bile jasne po tom pitanju, a to je da se koverzije ne mogu vršiti bez naknade, tj. vršiti uz naknadu tržišne cene tog građevinskog zemljišta. Bez toga mi bismo bili oštećeni kao građani za ogromne sume, govorimo o više stotina milijardi evra što je zaista nedospustivo“, rekao je Antić.

BONUS VIDEO Za koga se ukida konverzija zemljišta 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar