Afrička kuga svinja (AKS) širi se Srbijom i iz dana u dan sve više brine stočare. Resorno ministarstvo saopštava da su potvrđena 1.363 slučaja AKS, čak 11.840 svinja ubijeno, prema njihovim podacima. Agroekonomski stručnjak Milan Prostran obajsnio je za naš potal kako bi afrička kuga mogla da utiče na dostupnost svinjskog mesa na tržištu ali i na cenu.

Prostran za Nova.rs kaže da je stočarstvo u Srbiji već tri decenije izuzetno ugroženo. Podsetio je da su svinje u Srbiji prestale da se vakcinišu protiv klasične kuge, u skladu sa evropskim standardima. Zbog toga se stočari trenutno bore protiv bolesti svojih svinja za koju nema leka – mogućnosti su jedino preventiva i eutanazija.

„Nama je stočarstvo strašno ugroženo već toliko vremena. Samo nam je falila afrička kuga svinja“, priča sagovornik Nove, naglašavajući da je domaće tržište poljuljano i da će, sudeći po trenutnim podacima, biti znatno otežano.

Milan Prostran Foto:N1

Prema njegovim rečima, na globalnom nivou je svinjskog mesa sve manje, a zbog toga i cena tog mesa ostaje visoka.

Kako kaže, ukoliko bi svinjsko meso dodatno poskupelo – ne bi imao ko da ga kupuje.

„Svinjski but ili kare, građani već sada teško mogu da priušte. Viđao sam da se te vrste mesa više ne kupuju na kilograme, već na grame. Građani kupuju koliko mogu da priušte“, priča Prostran.

PROČITAJTE JOŠ

On navodi da se ne jesen očekuju podaci o broju svinja u Srbiji, a posebno ističe da očekuje podatak da se njihov broj smanjio za duplo u odnosu na devedesete godine prošlog veka.

BONUS VIDEO Zoran Mićović i Zoran Velkovski: Zakasnili smo sa merama za afričku kugu, osetićemo posledice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar