Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije Dalibor Jekić izjavio je za N1 da je neophodno što pre uskladiti zakonsku regulativu sa EU i naglasio da građani Srbije jedu meso koje građani EU bacaju.

„Ako od perioda zamrzavanja u EU prođe šest meseci, to meso nije više za upotrebu. Takvo meso danas uvozi Srbija – građani Srbije jedu meso koje građani EU bacaju“, rekao je Jekić za N1 Studio Live.

Kao ilustraciju tvrdnje da je neophodno što pre uskladiti direktive EU sa aktima u Srbiji, naveo je i primer da se kod nas, ako se 50 posto hrane domaćeg porekla nalazi u proizvodu – on vodi kao domaći proizvod. Potrebno je prilagoditi akte da samo ako sadrži 100 posto, bude domaći prozvod, kaže.

Jekić je naglasio i da je stanje u poljoprivredi alarmantno, a da su državni podsticaji u agraru nedovoljni.

PROČITAJTE JOŠ:

Pražnjenje štala i krčenje voćnjaka su rezultat nesnalaženja vlasti u svemu pa i u poljoprivredi, kaže Jekić.

„Poljoprivrednici nemaju dovoljno podsticaja od strane države i možemo da kažemo da je stanje u poljoprivredi alarmantno. Poljoprivrednici imaju slabu podršku države, stalno se nalaze u vrtlogu neizvesnosti“, dodaje.

Prema njegovim rečima, poljoprivredni proizvođači dovedeni su na rub egszistencije.

„Danas imamo gašenje brojnih domaćinstava, pražnjenje štala, krčenja voćnjaka i smanjenje broja stanovnika na selu“, naglasio je Jekić, koji je iz poslaničke grupe Ujedinjenih.

Jekić kaže da danas imamo za 13 posto manje svinja, goveda za 15 odsto, za 19 odsto manje živine, a stočarska proizvodnja u ukupnoj proizvodnji iznosi 26 procenata što je dramatično u ovom trenutku.

Nedovoljni su, kaže, podsticaji po hektaru, tu je neizvesnost otkupnih cena, ali i uticaj uvozničkog lobija.

On objašnjava da su do nedavno podsticaji po hektaru bili 4.000 dinara, a sada su 6.000 dinara.

Sa druge strane, podsticaji u EU su od 300 do 600 evra, u BIH 150 evra, u Severnoj Makedoniji 95, a u Mađarskoj 300 evra po hektaru, plus 100 evra za soju.

Jekić navodi da naši poljoprivrednici, između ostalog i zbog toga nikako nisu u ravnopravnom položaju sa proizvođačima iz EU.

Kako kaže, loša poljoprivredna strategija dovela je do toga i da uvozimo pasulj, mleko iz Poljske, svinjsko meso, sireve…

Dodaje da su zato i predlagali da mininalni podsticaji po hektaru budu 12.000 dinara, ali i da povisimo premiju za mleko, kao i da poljoprivrednici imaju gorivo bez akcize.

BONUS VIDEO: Profesor otkriva kako znati da li je meso pokvareno?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare