FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Srbija i grad Beograd zvanično su danas predstavili kandidaturu za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve", na 171. Generalnoj Skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je na prezentaciji da je Srbija učinila sve da stvori neophodne preduslove kako bi realizovala projekat specijalizovane Expo izložbe, saopšteno je iz Beogradskog sajma.

„Tokom dve godine krize izazvane pandemijom, bili smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Srbija vodi banalsiranu spoljnu politiku i garantujemo da ćemo obezbediti najveći broj zemalja izlagača iz raznih delova sveta. Mi smo danas tačka susreta između istoka i zapada“, rekao je Mali.

Video uključenjem na prezentaciji je govorio i Novak Đoković, koji je istakao važnost igre kao univerzalnog jezika koji razumeju svi, kao i značaj igre u najranijem dečijem razvoju, a obratili su se i glumac Miki Manojlović i violinista Stefan Milenković koji se posebno osvrnuo na svoje iskustvo sa svetske izložbe Expo Dubai 2020.

Brnabić: Beograd je odličan kandidat

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na današnjoj prezentaciji Beograda za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027 u Parizu, sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“, poručila da bi Beograd bio odličan domaćin, jer bi time domaćin bio čitav Balkan.

„Mi na Balkanu vidimo stvari drugačije, ali kandidatura Beograda za Ekspo 2027 je nešto oko čega smo svi saglasni“, rekla je Brnabić i dodala da to čini Ekspo 2027 projektom mira, saradnje i partnerstva u budućnosti.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Koliko ova kandidatura znači za sve od nas iz Srbije pokazuje i to ko je od predstavnika institucija, umetnika i kreativnih ljudi prisutan, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da su večeras tu supruga predsednika Srbije Tamara Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministarka kultre Maja Gojković, ministar obrazovanja Branko Ružić, ministar sporta Zoran Gajić i mnogi drugi.

„Mi želimo da promovišemo ne samo sport i muziku, već i obrazovanje, nauku, zdravstvo i digitalne transformacije“, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila na različite događaje koje je Beograd organizovao prethodnih godina, poput evropskih i svetskih takmičenja.

BONUS VIDEO: Štand Srbije sa Expoa u Dubaiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar