Majstor amater kuvanje hrana recepti
Foto:Shutterstock

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavio je da je 2. novembra vraćena pošiljka keksa iz Srbije namenjena hrvatskom tržištu.

Kako se navodi na sajtum rzalog je prisustvo titanijum-oksida (E171), a ističe se da je taj proizvod potencijalno rizičan po zdravlje ljudi. Potencijalni simptomi nisu precizirani.

Danas je preneo da je Evropska komisija za bezbednost hrane je u januaru 2022. godine donela propis kojim se zabranjuje upotreba ovog aditiva u hrani.

Naime, titanijum dioksid je prirodni oksid titanijuma koji ima veoma široku upotrebu, između ostalog kao sastojak boja, krema za sunčanje ili za bojenje hrane.

Kao dodatak hrani ima oznaku E171, a Evropska komisija za bezbednost hrane navela je da postoje osnovane sumnje da ovaj aditiv izaziva genotoksičnost.

To znači da unošenje titanijum dioksida može dovesti do izmene gena, odnosno ljudskog genoma koji bi prouzrokovao razne bolesti, pa čak i karcinom.

Podsećamo, u oktobru mesecu dve pošiljke iz Srbije zaustavljene na granici sa Hrvatskom, odnosno Slovenijom. Kako je bilo navedeno na sajtu RASFF-a, 18. oktobra je na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka zamrznutih kupina iz Srbije, zbog nedozvoljene količine fugicida iprodiona.

U pošiljci kupina je, kako se navodi, registrovano 0,023 mg/kg iprodiona, a dozvoljena količina je 0,01 mg/kg. Roba je, kako se navodi, vraćena pošiljaocu.

Na granici sa Hrvatskom je 25. oktobra zaustavljena pošiljka dodataka ishrani koji su, kako se navodi, sadržali nedozvoljene sastojke. Ta pošiljka je takođe vraćena pošiljaocu.

Takođe, u septembru je u suvim šljivama iz Srbije koji se izvoze u Hrvatsku, pronađena je buđ, potvrđeno je iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF).

BONUS VIDEO Zašto EU blokira srpske breskve i šljive?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar