Iako smo navikli, ipak se iznenadimo (mada više šokiramo) kada u prodavnici naiđemo na baš veliku cenu nekog proizvoda. Odmah nam pada na pamet koliko je ta namirnica jeftinija u inostranstvu, kao i kako nam se više isplati da kupovinu obavljamo u Austriji i Nemačkoj, recimo. Influenserka i menadžerka društvenih mreža Jelena Turiello iz Beograda koja trenutno obilazi jug Italije, prethodnih dana bavi se poređenjem tamošnjih cena osnovnih životnih namirnica sa srpskim. Sada je pronašla pobednika najskupljeg proizvoda u Srbiji, a to je omekšivač čija je cena čak tri puta veća nego u Italiji, iako je količinski manji.

Influenserka i menadžerka društvenih mreža Jelena Turiello koja je već nekoliko dana na odmoru u Italiji tačnije na ostrvu Iksija pored Napulja, pre nekoliko dana objavila je video u kom je uporedila cene pojedinih proizvoda u tamošnjem supermarketu sa srpskim.

Tada je u njenom snimku najveći šok izazvala tunjevina Rio Mare koju Srbi obožavaju i često kupuju, a čija je cena 4,89 evra odnosno oko 570 dinara za pakovanje od četiri komada.

Cena istog tog „paketića“ u srpskim marketima i prodavnicama kreće se do čak 1.400 dinara, što je, složićete se, zaista skupo i jednostavno neprihvatljivo.

PROČITAJTE JOŠ:

No, Jelena je sada na svoju listu stavila novih sedam proizvoda koje, pretpostavljamo, svaka porodica kupuje za svoj dom. Najviše reakcija izazvao je balončić omekšivača od 4 litara koji na ostrvu na kom boravi košta 4,60 evra, što je oko 570 dinara.

Cene u Italiji i u Srbiji Foto: Privatna arhiva

S druge strane, na srpskim rafovima cena istog omekšivača za veš, ali u mnogo manjoj količini, tj. 2,4 litre ide čak i do 1.900 dinara, što je nekih tri puta skuplje nego u Italiji.

Naša sagovornica Jelena za Nova.rs naglašava da postoje i niže cene u Italiji od ovih koje nam je pokazala.

„Ja se nalazim na ostrvu pored Napulja koje je turistički i veoma posećeno, pa su zbog toga cene nešto veće nego u samom gradu. Kažu da je to zbog transporta jer moraju svu robu trajektom da prevezu do svojih radnji i supermarketa. Na severu su, takođe, malo jače cene“, ističe ona.

Kokosovo i bademovo mleko „luksuz“ u Srbiji

Cena kravljeg mleka u Italiji je, kako nam je Jelena pokazala, slična kao i kod nas – 0,99 evra što je nekih 120 dinara po litru.

Na srpskim rafovima moguće je pronaći mleko za cenu od 140 dinara pa na više, u zavisnosti od proizvođača.

Pak, nije takva situacija sa kokosovim i bademovim mlekom.

Cene u Italiji i u Srbiji Foto: Privatna arhiva

Dok u Italiji ove dve vrste mleka koštaju 210 dinara, u Srbiji ćete ih teško naći ispod 450 dinara. Zato mnogi potrošači za bademovo i kokosovo mleko kažu da je luksuz i da ga kupuju samo kada moraju.

Cene brašna i kuhinjske soli u inostranstvu ne odskaču „previše“ od naših cena. Razlika je u 30-40 dinara, s tim što, verujemo, u nekim lokalnim radnjama može da se nađe i jeftinije.

Naime, kod Italijana je kilogram brašna 59 dinara, dok je kod nas od 70 do 100 dinara, u zavisnosti od tipa brašna, ali i proizvođača.

Cene u Italiji i u Srbiji Foto: Privatna arhiva

Cena kuhinjske soli je 0,30 evra po kilogramu, što je nekih 35 dinara, dok je kod nas oko 80 dinara, s tim što je u nekim supermarketima čak i 95.

Zbog toga je važno pratititi akcije i kupovati proizvode na sniženju.

PROČITAJTE JOŠ:

Složićete se da mnogi od nas vole da kupe smrznuto povrće u većem pakovanju a po nižoj ceni kao što su grašak, boranija ili kukuruz, međutim oni koji ove namirnice kupuju u konzervi, moraju da plate i do 300 dinara za 400 grama.

Cene u Italiji i u Srbiji Foto: Privatna arhiva

U Italiji je, s druge strane, ista konzerva nešto malo više od jednog evra, tačnije 115 dinara.

Dezodoransi i kupke još veći luksuz kod nas

Pre nekoliko dana na društvenim mrežama osvanula je fotografija kupke „Dav“ sa rafa iz jednog srpskog supermarketa. Ispod je stajala šokantna cena – 1.140 dinara.

Da, kupka ovog proizvođača od 500 mililitara košta kao suvo zlato!

Foto: Instagram/dnevnadozabeograda

Jelena kaže da su cene sredstava za ličnu higijenu, u koja se ubrajaju kupke, znatno niže u inostranstvu, kao što je to slučaj u Italiji.

Iako nije poredila „Dav“ kupku, uporedila je dve od drugog proizvođača. Tako kupka od 500 mililitara u Italiji košta 175 dinara, dok je u srpskim prodavnicama ta ista kupka u pojedinim marketima čak i 500.

Naravno, moguće je pronaći kupku i za 300 dinara u lokalnim radnjama ili na pijaci, a možda je dobijete i za koji dinar manje, ukoliko se cenkate (što mi, Srbi, inače radimo).

Cene u Italiji i u Srbiji Foto: Privatna arhiva

Sve u svemu, nije nepoznanica da je u Srbiji sve mnogo skuplje nego u drugim evropskim zemljama.

Neki od trgovaca koji su uvozili robu u Srbiju kažu da naši uvoznici plaćaju puno dodatnih troškova prilikom uvoza kao što su transport, kontrola kvaliteta, carina, PDV. Tu su i zakup, radnici, doprinosi, pa u neku ruku ni ne čudi što su nam cene takve kakve su.

Svakako, budite pametni i birajte jeftinije!

BONUS VIDEO: Od danas žestok udar na džepove građana: Skuplji struja i gas, evo koliki će vam biti računi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare