Aerodrom Nikola Tesla putovanje turizam
Aerodrom Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Turističke agencije u Srbiji neće moći da vrate novac od zamenskih putovanja čija vrednost se procenjuje na 25 miliona evra, iako su u obavezi da to učine, pišu mediji

Svim putnicima koji su dobili vaučere umesto odmora trebalo bi da se vrati novac najkasnije za tri meseca, prenose Večernje novosti.

Zbog toga, agencije traže produženje roka, a ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić tvrdi da novac mora biti vraćen do 15. januara.

Prema navodima direktora Nacionalne asocijacije turitičkih agencija Srbije Aleksandra Seničića, oko 50 odsto putovanja nije realizovano, a novac koji su agencije zaradile u prethodnom periodu, iskoristile su da vraćaju dugove.

Sa druge strane, inostrani partneri ne žele da vrate novac, a neki od njih nisu u obavezi, jer su njihove države produžile taj rok.

„Grci smatraju da su omogućili da se putvanja realizuju, a kako mi to nismo uradili, neće da vrate pare“, objašnjava Seničić.

Prema njegovim rečima, ako građani budu insistirali da se primeni uredba od 15. januara najveći broj agencija će postati insolventan.

To znači, kako je objasnio, da će turisti moći da naplate svoja potraživanja od osiguravajućih kuća, ali je veliko pitanje da li će one to isplatiti, jer je sve uzrokovano pandemijom.

Bonus video: Spisak za putovanja 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare