Dušan Nikezić i Siniša Mali Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC, Filip Krainčanić/Nova.rs

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić upitao je danas ministra finansija Sinišu Malog kako je uspeo da za 10 godina učetvorostruči rashode za korišćenje roba i usluga za potrebe državne administracije, sa 450 miliona na 1,8 milijardi evra, ako odgovorno upravlja finansijama.

On je u otvorenom pismu upućenom Malom naveo da to podrazumeva i troškove Avio službe Vlade, koji su za godinu dana porasli sa 4,5 na 13 miliona evra, kao da je reč o turističkoj agenciji, a ne o Vladi.

PROČITAJTE JOŠ

Nikezić je upitao kako je Mali izračunao da će na kraju 2024. godine bruto domaći proizvod (BDP) „prvi put biti između 74 i 75 milijardi evra“, ako to znači da je BDP u periodu 2022. do 2024. godine, uz kumulativni realni rast od 8,5 odsto, porastao sa 53 na 75 milijardi evra ili za 40 odsto.

Takođe, zanimalo ga je i kako je „otklonjena mogućnost da kriza pređe na građane“, ako je u protekle dve godine povećana cena svih komunalija, te da je gorivo najskuplje u regionu, cena hrane zvanično porasla 42 odsto, dok su plate porasle 32 odsto, a penzije samo 28 odsto.

„Kako tvrdite da ‘javni dug držite pod apsolutnom kontrolom’, ako su troškovi kamata porasli na neverovatnih 1,6 milijardi evra, što je 80 odsto više nego pre samo dve godine i tri puta više nego 2012. godine, pa zato danas za kamate dajemo 250 miliona evra više nego za sva socijalna davanja u zemlji“, pitao je Nikezić.

Interesovalo ga je i da li su planirana ulaganja u infrastrukturu porasla samo zato što su višestruko uvećana pojedinačna projektna zaduženja.

BONUS VIDEO Nikezić: Ova država nije ni štedela, a ni zaradila, već isključivo sve finansira iz zaduživanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar