Nakon što su uz veliko protivljenje stručne javnosti izmenjeni medijski zakoni, koji omogućavaju Telekomu Srbije da osniva medije, postavlja se pitanje da li će i kada ta državna kompanija kupiti dnevni list Kurir, njegov portal, ali i televiziju koja je deo te medijske kuće. Vrata za to otvorena su joj već godinu dana.

Novi zakoni o javnom informisanju i o elektronskim medijima usvojeni su oktobra 2023. godine, kada su naišli na velike kritike stručnjaka i novinarskih udruženja. Njima je omogućeno, između ostalog, državnom Telekomu da kupuje medije. Ti propisi su promenjeni desetak dana po isteku petogodišnjeg roka nakon kojeg Telekom može da od vlasnika otkupi čitav udeo u kompaniji Mondo Inc, koja izdaje dnevni list Kurir, nekoliko magazina, u okviru kojeg posluje Kurir TV, ali i druge firme.

Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da li će se to sada dogoditi, pokušali smo da saznamo od Vladimira Lučića, direktora Telekoma Srbije, kao i preko zvanične mejl adrese ovog državnog preduzeća. Kontaktirali smo i kompaniju koja je njen krajnji vlasnik, “Wireless Media Grupu”, u kojoj stoprocentni udeo ima Igor Žeželj. Odgovore do objavljivanja teksta nismo dobili ni od koga.

Kako bi izgledala kupovina?

Otkup udela u kompaniji “Mondo Inc” inače bi mogao da se realizuje kroz konverziju duga u vlasništvo. Kako je 2020. godine obelodanila poslanica Marinika Tepić, Telekom je u firmu “Wireless Media”, prema ugovoru od 15. oktobra 2018, uložio čak 38 miliona evra.

Da se neke promene dešavaju, bilo je jasno još u martu ove godine. Tada je, 7. u mesecu, “Wireless Media” dobila još tri “sestre firme”. Konkretno, “Wireless Media” je razdelila imovinu, obaveze i potraživanaja novim, izdvojenim preduzećima. U pitanju su, inače, firme “WMG Media” (koja je vlasnik Kurira), “WMG Digital transformation” i “WMG Product & Services”.

Poslednji korak do kupovine „Kurira“

Ove firme preuzele su i dugove “Wireless Medie”. Najgore je prošla “WMG Media” koja je registrovana kao firma koja se bavi “upravljanjem ekonomskim subjektom”. Na nju je prebačen dug težak čak 3,3 milijarde dinara, preneo je tada N1. To je više od 28 miliona evra. Upravo kroz taj dug, „Telekom“ bi mogao da uđe u vlasništvo Kurira.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, pre same prodaje, bilo je potrebno promeniti još nešto – vlasništvo nad Mondom trebalo je da bude preneto sa “Wireless Medie” na “WMG Media”, s obzirom na to da je na nju prenet i dug prema „Telekomu“, koji bi mogao da bude “konvertovan” u vlasništvo. To je i urađeno 15. marta ove godine. Drugim rečima, ovo bi moglo da znači da je Telekom sada na korak od toga da postane vlasnik Kurira, već dovoljno bliskog vlasti.

Žeželj i Telekom potpisali više od 30 ugovora

Da su Igor Žeželj, odnosno njegova “Wireless Media” i Telekom dobro povezani, pokazuju i ugovori koje su potpisali od 2017. do 2024. godine, a kojih je više od 30.

Ti ugovori odnose se na zajednički nastup, angažovanje podizvođača, unapređenje portala i aplikacija…

Bodrožić: Ne možete se porediti sa EU

Za razliku od stručne javnosti, država ne vidi nikakav problem u tome da poseduje medije.

Naime, jedan od argumenat Vlade je da je i u nekim evropskim zemljama država vlasnik medija preko državnih operatera. Ipak, medijski stručnjaci kažu da je situacija sa slobodom medija u Srbiji takva da ne možemo da očekujemo da se vlast neće mešati u uređivačku politiku sadašnjih ili budućih Telekomovih medija, prenosi Raskrikavanje

„Ne možete praviti poređenja sa EU državama. Tamo ako država negde možda i uđe u medije, tamo je tradicija novinarstva duga sto godina i ne postoji taj vid pritiska i mešanja elita u rad medija“, rekao je tim povodom predsednik NUNS-a Željko Bodrožić za TV Nova.

BONUS VIDEO Sprema li se Telekom za preuzimanje Kurira od firme Wireless Media

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare