Kako je javnost obaveštena, sa tržišta Švajcarske povučeno je belo i žuto kukuruzno brašno koje se proizvodi u Srbiji i to zbog nedozvovoljene količine otrova mikotoksin – fumonizin. Dozvoljena količina ovog otrova otkrivena u belom brašnu viša je za 39 odsto od dozvoljenog, a u žutom za čak 58 odsto. Fumonizini su opasni otrovi, toksični za domaće životinje i smatraju se uzročnikom raka jednjaka kod ljudi, navodi se u saopštenju Srbija centra.
“Građani Srbije s pravom sumnjaju da nadležne institucije kvalitetno kontrolišu hranu i namirnice i pravovremeno obaveštavaju javnost o eventualnim neispravnostima. Poražavajuća činjenica za sve građane Srbije je što mi ne znamo kakav je kvalitet hrane koju jedemo, bilo da se ona proizvodi u Srbiji ili da se uvozi, jer nadležne službe ne rade svoj posao. Za toksičnost i kancerogenost hrane saznamo samo ako se ona izvozi, pa od ozbiljnih država kao što je Švajcarska budemo upozoreni da je ona neispravna i opasna za upotrebu. Da li će režim SNS pokušati da i ovaj potencijalni problem reši povećanjem dozvoljenog nivoa otrovnih supstanci u kukuruznom brašnu, kao i sa aflatoksinom u mleku pre nekoliko godina”, upitao je narodni poslanik i član Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Slobodan Ilić i naglasio da je vlast prepustila privatnom sektoru apsolutnu slobodu bez ikakve kontrole kvaliteta.
“To je nezamislivo za bilo koju ozbiljnu državu. Građani Srbije izloženi su stalnom potencijanom riziku od neispravnih i opasnih prehrambenih proizvoda bez ikakve zaštite i obaveštenja o tome. Čak je i Državna revizorska institucija utvrdila da vlast angažuje laboratorije mimo konkursa, iako to zakon zahteva, pa se javlja rizik da za ova ispitivanja nemaju potrebno znanje i stručni kadar”.
Nameće se pitanje da li se to isto brašno nalazi u prodaji širom Srbije, da li će biti povučeno sa tržišta i uništeno, kao i šta će biti sa brašnom koje je Švajcarska vratila našim proizvođačima.
BONUS VIDEO „Med je hrana, med je lek“: Kako da znamo da su pčelinji proizvodi koje kupujemo zaista dobri i kvalitetni?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare