Slobodan Ilić Foto: Ivan Radomirović

Kako je javnost obaveštena, sa tržišta Švajcarske povučeno je belo i žuto kukuruzno brašno koje se proizvodi u Srbiji i to zbog nedozvovoljene količine otrova mikotoksin – fumonizin. Dozvoljena količina ovog otrova otkrivena u belom brašnu viša je za 39 odsto od dozvoljenog, a u žutom za čak 58 odsto. Fumonizini su opasni otrovi, toksični za domaće životinje i smatraju se uzročnikom raka jednjaka kod ljudi, navodi se u saopštenju Srbija centra.

“Građani Srbije s pravom sumnjaju da nadležne institucije kvalitetno kontrolišu hranu i namirnice i pravovremeno obaveštavaju javnost o eventualnim neispravnostima. Poražavajuća činjenica za sve građane Srbije je što mi ne znamo kakav je kvalitet hrane koju jedemo, bilo da se ona proizvodi u Srbiji ili da se uvozi, jer nadležne službe ne rade svoj posao. Za toksičnost i kancerogenost hrane saznamo samo ako se ona izvozi, pa od ozbiljnih država kao što je Švajcarska budemo upozoreni da je ona neispravna i opasna za upotrebu. Da li će režim SNS pokušati da i ovaj potencijalni problem reši povećanjem dozvoljenog nivoa otrovnih supstanci u kukuruznom brašnu, kao i sa aflatoksinom u mleku pre nekoliko godina”, upitao je narodni poslanik i član Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Slobodan Ilić i naglasio da je vlast prepustila privatnom sektoru apsolutnu slobodu bez ikakve kontrole kvaliteta.

PROČITAJTE JOŠ

“To je nezamislivo za bilo koju ozbiljnu državu. Građani Srbije izloženi su stalnom potencijanom riziku od neispravnih i opasnih prehrambenih proizvoda bez ikakve zaštite i obaveštenja o tome. Čak je i Državna revizorska institucija utvrdila da vlast angažuje laboratorije mimo konkursa, iako to zakon zahteva, pa se javlja rizik da za ova ispitivanja nemaju potrebno znanje i stručni kadar”.

Nameće se pitanje da li se to isto brašno nalazi u prodaji širom Srbije, da li će biti povučeno sa tržišta i uništeno, kao i šta će biti sa brašnom koje je Švajcarska vratila našim proizvođačima.

BONUS VIDEO „Med je hrana, med je lek“: Kako da znamo da su pčelinji proizvodi koje kupujemo zaista dobri i kvalitetni?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare