Dragan Jočić aparat za kafu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs/Kragujevačke

Slika automata za kafu, kome je Poreska uprava zabranila rad zbog neevidentiranja prometa, obišla je celu Srbiju. U međuvremenu je isteklo zakonskih 15 dana zabrane rada, pa aparat kupcima ponovo izdaje kafu, ali vlasnik ovog automata i dalje muči muku s fiskalizacijom i poreskim vlastiima.

Iza naizgled komične i apsurdne situacije u kojoj je samonaplatni automat dobio istu kaznu, kao i maloprodajni objekti u kojima radnici uzimaju novac od mušterija i izdaju (ili ne izdaju) fiskalne račune, otvorila se mnogo dublja problematika.

Zakonom o fiskalizaciji, automati su izjednačeni sa svim ostalim trgovcima i u obavezi su da evidentiraju svaku prodaju.

Automat za kafu Foto:Kragujevačke

Tačnije, ta obaveza pada na teret vlasnika automata, koji su bili dužni da do 1.oktobra instaliraju kase u svim svojim automatima.

Vlasnik spomenutog aparata iz Kragujevca, Dragan Jocić, ranije je za naš portal ispričao, da nije protiv fiskalizacije, te da je čak, konkurisao i dobio subvenciju Ministarstva finansija za 86 kasa, ali da je ceo posao u startu kasnio jer na tržištu nije bilo dovoljno kasa.

Njemu je do zakonskog roka stiglo samo 50 kasa, a i one su, kako kaže, pravile greške, pa su aparati izdavali pogrešne porudžbine, ,,krali’’ novac, ili uopšte nisu hteli da ga prime. Softver za kase je, kako dalje navodi, u međuvremenu dorađivan, a kase su proradidile kako treba, tek kod treće verzije softvera i to po isteku zakonskog roka za fiskalizaciju.

Dragan Jočić i aparat za kafu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Da apsurd bude veći, Dragan kaže da je jedna od kasa, bila instalirana i u aparatu u Kragujevcu, ali je, objašnjava on, morao da je isključi, jer je pravila greške zbog kojih je dobijao brojne reklamacije oštećenih građana.

Aparat je u međuvremenu, zbog neevidentiranja prometa ,,odsluižio’’ kaznu od 15 dana, a vlasnik kaže, da tek sada ne zna na čemu je.

,,Sada mi je od Ministarstva finansija stigao mejl da sam izgubio subvenciju od 2,4 miliona dinara, jer nisam završio fiskalizaciju u roku. Obavestili su me da treba da vratim novac sa svim kamatama. To je 20.000 evra, ja nemam toliki novac da finansiram kupovinu kasa. Zvao sam sve brojeve koje sam našao na njihovom sajtu, niko se ne javlja i ja ne znam više kome da se obratim’’, objašnjava Dragan situaciju u kojoj se našao.

On kaže i da je pre nekoliko dana pronađeno rešenje za kasu na spornom aparatu, koja je kako navodi, proradila tek u ,,petoj ili šestoj verziji programa’’, pa najavljuje da će u ponedeljak biti povezana sa sistemom Poreske uprave.

Dragan Jočić i aparat za kafu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dragan na kaju navodi, da su se on, ali i sve ostale kolege našle u ovakvoj sitaciji, jer su distributeri kasa dobili licencu samo dan ili dva pred početak fiskalizacije koja je startovala u martu ove godine.

Objašnjava da su tada na tržište pušteni nedovoljno testirani fiskalni uređaji, koji su pravili probleme na automatima i novije i starije generacije. Kaže i da su operateri bili prinuđeni da u hodu rešavaju probleme, koji, kako tvrdi, još uvek nisu svuda rešeni, jer je ,,svaki automat priča za sebe’’.

,,Nije problem ni do nas vlasnika aparata, ni u proizvođačima kasa. Ovo je novi proces koji se uvodi prvi put u primenu. Mislim da je ipak trebalo da nam daju malo više vremena dok sve to ne proradi, a ne odmah da nas kažnjavaju. Ukoliko budem morao da vratim novac od subvencije, ja ću najverovatnije zatvoriti firmu, jer nemam tolika sredstava da finasiram kase, Ne vidim drugo rešenje’’, u nedoumici je Dragan Jocić.

Aparati za kafu izdaju račune, ali ne u papiru

Povodom slučaja aparata za kafu iz Kragujevca, u Poreskoj upravi, za naš portal su samo potvrdli da su i vlasnici samonaplatnih uređaja, prema Zakonu o fiskalizaciji u obavezi da izdaju fiskalne račune, odnosno da evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet.

Međutim, iz Poreske nisu dali nikakva objašnjenja o problemima koji su pratili fiskalizaciju samonaplatnih aparata.

Da je bilo teškoća sa softverima za kase, našem portalu je potvrdio još jedan vlasnik samonaplatnih automata, koji je zamolio za anonimnost.

,,Iskreno, 1. oktobra nije postojalo rešenje za sve aparate. Mi smo probali dostupna rešenja u septembru i oktobru, ali je to bio razvoj, gde smo bukvalno terali mašinu da radi. I dan danas nije skroz prihvatljivo rešenje, ali su u poslednjih mesec dana urađeni programi koji ne prave probleme i koji su, moglo bi se reći, pouzdaniji u slanju informacija o prodaji’’, rekao je naš sagovonik.

On je objasnio i ,,enigmu‘‘ o fiskalnim računima iz automata.

,,Nijedan aparat zapravo ne izdaje papirne fiskalne račune, ali kasa evidentira svaku kupovinu i šalje signal Poreskoj upravi. Tačno se zna kada ste i šta kupili, koja je cena, koliko ste novca dali. Svaki automat sa fiskalnom kasom ima QR kod, a kupci mogu pet minuta posle kupovine da skeniraju kod i preko aplikacije će dobiti svoj račun sa kompletnim podacima i uvidom u svoju kupovinu‘‘, razrešio je naš sagovornik ovu dilemu.

BONUS VIDEO: Da li država e-fiskalizacijom dobija ili gubi?


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare