Foto: Shutterstock

Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike izjavio je u Danu uživo da su se kineske investicije u Srbiju ubrzale, a da su evropske investicije usporile, i to najviše zbog rata u Ukrajini. Međutim, situacija se na ekonomskom tržištu od prošle godine stabilizovala, i u toku ove godine su investicije EU pet puta veće od kineskih.

Podsetimo, ove godine kineske investicije u Srbiji za malo su se izjednačile sa investicijama iz Evropske unije. Da li je to loša vest za zapadne diplomate, kako piše londonski Tajms, šta kineske investicije čini privlačnim?

„Možemo reći da su kineske investicije ubrzane , a da su evropske investicije usporile. Postoji više razloga zbog toga. kada je u pitanju usporavanje EU investicija ključno je spomenti da je drugi kvartal prošle godine bio presudan. Radi se o ratu u Ukrajini i drugi kvartal je oslikao stanje na terenu, a to je da se EU našla u problemu, s obzirom da se na njenoj istočmnoj granici otvorio novi front. Uhvatio ih je nepripremljene i počeo je da se stavlja fokus na pakete sankcija prema Rusiji“, objašnjava Subotić.

Prema njegovim rečima, zbog toga je i ekonomija Evropske unije pretrpela izmene, dok je na tržištu zajednice evropskih naroda došlo do nepredvidivosti, pa je to rezultiralo smanjenjem investicija van njenih granica.

„Ipak, nakon drugo kvartala, taj trend je počeo da se vraća u normalu, tako da bih ja rekao da je to ključno objašnjenje zašto je EU 2022. godine doživela značajan pad u pogledu ukupnog udela u stranim investicijama u Srbiji“, dodao je Subotić za N1.

Otkriva i da nezvaničlna istraživanja pokazuju da je u provm kvartalu ove ghodine Eropska unija uložila u našu zemlju 500 miliona evra, dok je Kina uložila 100 miliona.

Konstatuje da je Kina uvećala ulaganje u poslednjih nekoliko godina.

„To je potvrdilo ono što je civilno društvo u Srbiji nagoveštavalo, a to je da Kina ima durgoročne planove u Srbiji. To je počelo još od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, i napredovali su dobri odnosi, pa sada to ima i ekonomsku komponentu“, rako je on.

Kao razlog za to, on ukazuje na težnju Kine da pokaže da je svetska velesila, kao i da može da projektuje društveno-političku moć van svojih granica. A Evropa je uvek primamljiva za to.

„Srbija je zbog Kosova 2008. godine pružila ruku Kini i stavila je među četiri svoja četiri svoja spoljnopolitička stuba ili prioriteta. To je pokazalo Kini da mogu na nas da računaju dugoročno. Imali smo i smenu vlasti, ali je naša politika prema Kini ostala ista“, podsetio je Subotić.

Napominje da je kod kineskih investicija u Srbiji bitan i ekonosmki aspekt, jer svaki njen projekat u Srbiji se odvija pod njihovim uslovima.

„Uslov je najčešće da dolaze kineski radnici, pa ih sad ima oko 30.000 kod nas. Oni vraćaju delimično taj profit u svoju zemlju i sva ta ruda koju izvlače, odnosno metal se prenosi u Kinu i prerađuje. Dakle, kod nas uzimaju samo sirovinu“, naveo je sagovornik N1.

BONUS VIDEO – Gde nas vode novi kineski krediti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar