Foto: EPA-EFESTEPHANIE LECOCQ/Shutterstock

"‘Neminovno je da će doći do poskupljenja struje, jer smo sada došli u situaciju da gasimo požar koji već odavno bukti‘‘, kaže za Nova.rs Miodrag Kapor stručnjak za energetsku politiku. Prema njegovim rečima, poskupljenje je neizbežno zbog loše energetske politike, zbog nemara prema EPS-u i Srbijagasu, te je sada samo pitanje trenutka kada će struja poskupeti, a do toga će, ističe on, morati da dođe kad-tad.

Na državnom nivou, već danima traju medijska prepucavanja između predsednika, ministarstva
energetike i raznih savetnika EPS-a, o tome koliko bi struja trebalo da poskupi. Za to vreme, gotovo ispod radara prošla je ponuda sa enormnim povećanjem cene struje za pojedine fakultete u Beogradu.

Umesto dosadašnjih 75 evra po megavat satu, fakultetima je kao komercijalnim korisnicima, novim ugovorom ponuđeno da od 1. jula električnu energiju plaćaju 220 evra za istu količinu isporučene struje.

Za amortizovanje ovog finansijskog šoka, neće im pomoći ni saveti premijerke Ane Brnanić za uštedu energije, pa taman zavrnuli sve sijalice koje imaju u svojim zgradama. Ukoliko ne dođe do promene ponude za struju, njihovi računi biće astronomski.

Osim za komercijalne potrošače, poskupljenje se najavljuje i za domaćinstva, samo je pitanje do kog procenta će ići.

Građani su ovih dana, moglo bi se reći, u jednom eksperimentu u kojem se ispituje granica njihove izdržljivosti, odnosno testiranje vlasti koja je to tačka koja neće izazvati masovni bunt. Oprečne izjave stižu od vodećih ljudi, pa je tako predsednik Nadzornog odbora EPS-a Jovan Despotović izjavio da struja za domaćinstva treba da poskupi između 20 i 40 odsto, čemu se usprotivio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kategorično izjavio da poskupljenje neće biti ‚‘‘ni blizu 20 prcenata‘‘.

Stručnjak za energetsku poltiku Miodrag Kapor, za Nova.rs kaže da je poskupljenje neminovno i da na to utiče mnogo faktora, a prvenstveno, obašnjava on, loše vođena energetska politika u zemlji i nemar u EPS-u. Dodaje da je cena struje u Srbiji već dugo subvencionisana i da prema svim tržišnim i ekonomskim principima, takvo stanje ne može da se održi.

„Troškovi proizvodnje električne energije po megavat satu u Srbiji su mnogo veći, nego što je evropski prosek. Istovremeno, struja je kod nas jeftinija nego u Evropi, tako da je sama po sebi subvencionisana. Znači, mi prodajemo robu, koju proizvodimo skuplje nego u Evopi i to po nižoj ceni od evropskog proseka‘‘, objašnjava Kapor i slikovito dodaje da je sadašnja najava poskupljenja, ustvari gašenje požara koji odavno bukti.

„Najveći teret pašće na komercijalne potrošače“

Kapor nije mogao da licitira u kom procentu će doći do poskupljenja struje, ali smatra da neće biti drastičnog povećanja za domaćinstva, te da će najveći teret energetske krize podneti privreda i komercijalni potrošači.

„To sada zavisi od pregovora između komercijalnih kupaca i Vlade Republike Srbije, ali nema sumnje da će teret pasti na njih. Sa druge strane, ne verujem da će domaćinstva imati veliko povećanje, jer se time čuva socijalni mir u državi“, navodi Kapor.

On ukazuje i da su pored nemara u EPS-u, uvoz struje po visokim cenama i monetarna politika Narodne banke Sbije takođe jedni od faktora za neminovno poskupljenje struje.

„Nama su hidrorezerve na istorijskom minimumu i to je taj nemar u energetskom sektoru. Uvozimo struju po značajno višim cenama od tržišne i sada treba da snabdevamo naše potrošače ispod tih cena. Takođe, značajan faktor je i naša monetarna politika. Narodna banka nije vodila računa, imala je jak dinar, a sve je to povezano jedno s drugim. Da nije tako jak dinar, onda bi mogla da ublaži te inflatorne šokove koji sada nailaze. Sve je to povezano, a kao rezultat imaćemo kad tad poskupljenje struje‘‘, upozorio je energetski stručnjak.

On je stava i da poskupljenje ne bi trebalo da bude isto za sve i ističe da u zapadnim zemljama siromašniji građani plaćaju nižu cenu, dok ona progresivno raste za bogatije, te da bi takav princip trebalo uvesti i kod nas.

‘‘Vučićeve izjave o poskupljenju – politički marketing‘‘

Predsednikovo javno suprotstavljanje izjavama u kojima se za građane traži poskupljenje i do 40 odsto, Kapor ocenjuje kao čist politički marketing, koji je kako kaže, već viđen mnogo puta.

„Predsednik se ponovo stavio u poziciju onoga koji će da ‘štiti‘ interese građana, tako što odbija savete onih koji zahtevaju ‘nerealno‘ povećanje cena. I onda, zahvaljujući njemu ta cena neće biti tolika koliko je planirana. On će opet da izdrži te ogromne pritiske sa strane, da bi izašao u susret građanima, jer on sa njima saoseća. To je taj njegov politički marketing“, zaključio je Miodrag Kapor.

Bonus video – Vučić: Ne odvrćem sijalice da bih štedeo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare