Bojan Stanić Foto: N1

Izvoz u Španiju veći je za 77 odsto, za skoro 50 odsto porastao je izvoz u Tursku i Slovačku, dok je vrednost izvoza u Južnu Koreju uvećan više od 20 puta - sa šest miliona evra na preko 140 miliona. Uvoz iz Rusije povećan je sto odsto. To su neki od podataka za prvih devet meseci ove godine upoređeni sa istim periodom prošle. Iako podaci o izvozu deluju ohrabrujuće, kada se crta podvuče, spoljnotrgovinski deficit, odnosno minus u razmeni sa inostranstvom, dostigao je skoro osam milijardi evra. To je rast deficita od čak 67 odsto. Bojan Stanić, pomoćnik direktora za analitiku Privredne komore Srbije, za Infobiz objašnjava da je rast vrednosti izvoza na svim tržištima posledica relativno visokih cena na tržištu.

„Sa svim tržištima je povećana vrednost izvoza, ali vidi se da je količinski izvoz manji ove godine u odnosu na prošlu, a ovaj rast je posledica relativno visokih cena na tržištu“, kaže Bojan Stanić za N1.

Najviše smo, dodaje, uvozili od Kine, Nemačke i Rusije, odakle uvozimo energente.

Zemlje sa kojima ostvarujemo suficit u razmeni su zemlje regiona.

„Treba istaći što se tiče deficita, drastično je povećan u trgovini sa Rusijom, značajno je povećan sa Kinom, a povećan je i u trgovinskoj razmeni sa EU. Izvoz se za devet meseci povećao za 28 odsto, ali se znatno više povećao uvoz, za 37 procenata, što je produbilo trgovinski deficit, za 67 odsto na skoro osam milijardi evra“, navodi Stanić.

PROČITAJTE JOŠ

On ističe da sada imamo situaciju da nam više nisu dovoljne strane direktne investicije da pokrijemo celokupan deficit tekućeg dela platnog bilansa.

„Strane direktne investicije su sada niže, pa  moramo da se dodatno zadužujemo. Mi smo sada u situaciji kao 2011. godine pre fiskalne konsolidacije,. Dakle, imamo eksternu neravnotežu, povećala se na isti nivo u odnosu na BDP, sa druge strane i internu zbog inflacije, nekada je to bila karakteristika naše unutrašnje strukture, sada je uvezeno, ali čim je prešlo kod nas pokrenulo je druge procese koji su negativni“, ocenio je Stanić.

Iz tog razloga, kaže, kao da bledi sve to što je i u ekonomskom i u smislu standarda stanovništva urađeno u prethodnih sedam, osam godina.

„Zato što ova kriza zaista preti da nas ugrozi znatno više od krize izazvane pandemijom“, pojašnjava Stanić.

BONUS VIDEO: ŠOŠKIĆ OTKRIVA DA LI NAS ČEKA NOVA SVETSKA EKONOMSKA KRIZA: Da li nam se smeši scenario recesije iz grozomorne 2008. godine!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar