Stambeni krediti sa fiksnom kamatnom stopom za potencijalne kupce nekretnina predstavljaju sigurnost, imajući u vidu da, bez obzira na ekonomska dešavanja, rate ne mogu da rastu tokom čitavog perioda otplate. S obzirom na to da je Narodna banka Srbije ograničila kamate, one su sada na najnižem nivou u poslednjih par godina, a tako će biti do kraja 2024.

Stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom nudi korisnicima mogućnost da se zaduže bez brige o tome koliko će novca za rate morati da izdvajaju u narednim godinama. Ko odabere fiksnu kamatu, ne mora da brine o ključnim kamatnim stopama Evropske centralne banke, koje direktno utiču na promene u rati svih kredita u evrima, što su upravo stambeni.

Kolike su kamate?

Do kraja ove godine, kamatne stope na stambene kredite su ograničene, zahvaljujući odluci Narodne banke Srbije.

kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju fiksne kamate, nominalna kamatna stopa može da iznosi najviše 5,03 odsto, što znači da efektivna, odnosno konačna kamata u koju ulaze svi troškovi koje na kraju korisnik plaća, ide do 5,7 odsto.

Koja kamata je skuplja – fiksna ili varijabilna?

Kao i fiksne kamate, NBS je ograničila i varijabilne, odnosno promenljive.

PROČITAJTE JOŠ

Konkretno, nominalna kamata za stare kredite, koji su podignuti pre donošenja odluke, ograničena je na 4,08 odsto, dok je za nove pozajmice ograničena marža koju banka sme da ubira, i to na 1,1 procenat. Na to se onda dodaje euribor, tako da nominalna kamata iznosi oko pet odsto, a efektivna, sa svim troškovima, oko sedam procenata – što je konačna kamata koja se obračunava i koju klijenti plaćaju.

Interesantno je da se na zvaničnim sajtovima banaka navodi da efektivna, odnosno konačna kamatna stopa koju plaća korisnik, a koja uključuje sve troškove, iznosi čak sedam odsto, dakle više od fiksne kamate. Ovakva situacija, pre nego što je NBS ograničila kamate, nije bila moguća, s obzirom na to da su fiksne kamate uvek više, jer ni u jednom trenutku tokom perioda otplate ne mogu da rastu, bez obzira na sva ekonomska dešavanja. Tako je klijentima pružena sigurnost, ali sa nešto višom kamatom.

To sada nije slučaj, što se vidi i na osnovu ponude banaka, jer je u onim retkim koje nude fiksnu kamatu, ona je povoljnija od varijabilne.

Kolike su rate stambenih kredita?

Kako bismo proverili šta ovi procenti znače u praksi, uz pomoć kreditnog kalkulatora izračunali smo kolika bi bila rata za kredit sa fiksnom, a koliko sa varijabilnom stopom, sa istim iznosom i periodom otplate.

Foto: Shutterstock

Koristili smo iznos od 50.000 evra sa periodom otplate od 30 godina (360 meseci).

Sa fiksnom kamatom od 5,59 odsto, mesečna rata iznosi oko 287 evra, a krajnji iznos koji će klijent vratiti banci je 103.285 evra.

Što se tiče rate kredita istog iznosa i sa istim periodom otplate, ali sa varijabilnom kamatnom stopom, ona bi trenutno iznosila oko 332 evra, a kranji iznos koji bi klijent morao da vrati banci je skoro 120.000 evra. Dakle, razlika u rati između ove dve kamate je 45 evra.

Naravno, treba imati u vidu da, kada je u pitanju varijabilna kamatna stopa, nemoguće je da ovaj iznos bude isti tokom celog perioda otplate, s obzirom na to da se rate menjaju shodno odlukama Evropske centralne banke.

Ponude banaka

Iako je za korisnike kredita fiksna kamata primamljiva opcija, s obzirom na sigurnost koju nudi, za banke, čini se, nije, pa je tako veliki broj banaka u Srbiji, u periodu krize odlučio da ukine ovu kamatu iz svoje ponude.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna od svega nekoliko banaka koje nude nepromenljivu kamatu na stambene kredite je OTP, gde fiksna kamata trenutno iznosi 5,67 odsto.

Foto: Shutterstock

Erste banka takođe nudi stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom, a koja iznosi 5,59 odsto.

Unicredit je još jedna banka koja u svojoj ponudi ima fiksnu kamatu za stambene kredite, ali samo za one veće od 200.000 evra. Na taj način, banka je uspela da izbegne uredbu NBS, koja se odnosi upravo na pozajmice do 200.000 evra, pa ni kamata nije ograničena i iznosi od 7,46 do 8,48 odsto, zavisno od perioda otplate.

Foto: Shutterstock

Za sve stambene kredite sa rokom otplate do 20 godina, Banka Inteza takođe odobrava kredite sa fiksnom kamatnom stopom, koja iznosi 5,62 odsto.

BONUS VIDEO Dušan Uzelac o odluci NBS da se ograniče kamatne stope za stambene kredite

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar