Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tokom prošle godine u Srbiju je uvezeno 3.249 tona mleka u prahu. Za osam meseci ove godine, količina uvezenog mleka u prahu se više nego udvostručila - na 7.077 tona. Za to je plaćen trostruko veći iznos, ukupno 27,9 miliona evra. Kada je reč o običnom mleku, mesečno smo uvozili količine neznatno manje nego godinu pre, za šta smo od januara do kraja avgusta dali 17,7 miliona evra. Agroekonomista Milan Prostran ističe da je povećan uvoz mleka u prahu najverovatnije išao u robne rezerve, kao što je najavljivano. Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, ukazuje da je trenutna situacija, kako kaže - "početak definitivnog sloma i propasti u proizvodnji mleka". "Proizvođači neće moći da izdrže sledeću godinu, jer neće imati čime da hrane životinje. Mleka neće biti", ističe Bugarski za portal N1.

Cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto masnoće, koju je Vlada Srbije zamrzla – poslednji put na nivo od 128,99 dinara – sada je, posle „odmrzavanja“ – znatno veća. Litar košta i po 160, 170 dinara, pa čak i preko 200 dinara u zavisnosti od proizvođača. Trgovinske rafove istovremeno je preplavilo mleko iz uvoza – iz Češke i Poljske, piše N1.

Prema podacima koje je portalu N1 dostavio Republički zavod za statistiku, za prvih osam meseci ove godine u Srbiju je uvezeno 21.115 tona mleka, u vrednosti od 17,7 miliona evra. Istovremeno je izvezena nešto veća količina, od 22.476 tona, ali za manju vrednost – 12,2 miliona evra.

Najveće količine ove godine uvezene su u junu – 3.177 tona, za 2,77 miliona evra.

Ova količina je manja u odnosu na isti mesec lane.

PROČITAJTE JOŠ

U Srbiju je, naime, tokom prošle godine uvezeno ukupno 35.891 tona mleka, u vrednosti od 22.901.349 evra.

Najveće količine u zemlju su ušle tokom decembra 2021 – ukupno 3.951 tona, za šta je plaćeno 2,7 miliona evra.

Kada je reč o mleku u prahu – koje u velikoj meri koriste konditori, ali koje može da bude i sirovina za „klasično mleko“ – njegov uvoz je više nego udvostručen – sa 3.249 tona tokom 12 meseci 2021. na 7.077 tona. za prvih osam meseci ove godine. Tako smo sa godišnjeg iznosa od 8,7 miliona evra došli na 27,9 miliona evra.

Razlog porasta uvoza mleka u prahu je, najverovatnije – u robnim rezervama.

Još početkom februara prošle godine predsednik Srbije je izjavio kako je država tog dana zbog krize između Ukrajine i Rusije“, naručila 30 miliona kilograma soli i po milion kilograma graška i pasulja. Naručeno je, rekao je, i mleko u prahu, kao i 30 milona kilograma brašna tip 500.

U prilog tome ide i činjenica da je upravo u naredna tri meseca – tokom marta, aprila i maja – uvoz mleka u prahu značajno porastao na više od hiljadu tona mesečno (u aprilu gotovo 2.000 tona), dok je najveća količina prošle godine u tom periodu bila 464 tone.

Agroekonomista Milan Prostran za portal N1 podseća da Srbija generalno ima krizu u proizvodnji mleka od strane primarnih proizvodjača – uzrok je smanjen broj mlečnih grla. Jer, ukupan broj goveda je oko 800.000, dok je broj mlečnih krava između 400 i  500 hiljada.

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Dušan Nikezić: Ono što nam sledi je nestašica mesa, čeka nas slična situacija kao sa mlekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare