Foto: Shutterstock

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi toblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

„Kriptoimovinskim regulatornim okvirom urediće se poslovanje lica koja obavljaju poslove s virtuelnom imovinom (kriptovalute i kriptotokeni) u Srbiji, što bi trebalo da dovede do daljeg unapredjenja poslovnog i regulatornog okruženja“, rekli su iz Narodne bnke Srbije (NBS) za RSE.

Na izradi zakona, pored NBS, rade predstavnici Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Beogradske berze, kao i predstavnici privrede i akademske javnosti, objavljeno je na sajtu RSE.

Foto: Shutterstock/PixieMe

Kako je ukazano, poslovanje povezano sa virtuelnim valutama u Srbiji je trenutno uredjeno samo sa aspekta primene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a nadzor nad primenom ovog zakona vrši NBS.

Zbog nepostojanja posebnog zakona koji uredjuje ovu oblast, vršenje transakcije blokčejn tehnologijom u Srbniji nije nezakonito, ali nije ni prepoznato u legislativi, što za ljude koji se u Srbiji bave fintek industrijom (kombinacija finansija i tehnologije) stvara niz problema, navela je RSE.

„Ako gledam iz ugla svoje firme, i nama bi značilo da se ta regulativa donese, naravno, pod uslovom da nije previše restriktivna, što mi do sada deluje da neće biti, jer mi smo konstantno suočeni sa izazovima, kako knjigovodstvenim tako i operativnim“, kazao je za RSE suosnivač beogradske kriptomenjačnice ECD, specijalizovane za menjanje kriptovaluta, Aleksandar Matanović.

Foto: Shutterstock

On je kazao kako očekuje da zakon donese izvesnost u poslovanje, jer kada se radi nešto za šta ne postoje standardi i pravila mnogo vremena se trošite na uskladjivanje i nalaženje uporišta u postojećoj regulativi za ono što se radi, umesto da to vreme trošite za razvijanje proizvoda i usluga.

„Mi smo, za početak, imali veliki problem da uopšte nadjemo knjigovodstvenu agenciju koja hoće da radi sa nama, jer oni nisu znali šta s tim da rade i kako to da zavode u knjige“, kazao je Matanović i dodao da knjigovodje „i dalje nisu 100 posto sigurni šta treba da rade“ i da će to znati tek kada bude donet zakon.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar