Foto:Shutterstock

Izvoz robe i usluga iz Srbije povećan je za prva četiri meseca 2024. godine 1,4 odsto, a uvoz 1,3 odsto, izraženo u evrima, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena u tom periodu iznosila je oko 22,249 milijardi evra i bila je veća 1,3 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Izvoz robe u prva četiri meseca vredeo je oko 9,779 milijardi evra, a uvoz oko 12,470 milijardi evra.

PROČITAJTE JOŠ

Deficit je u tom periodu iznosio oko 2,691 milijardi evra, što je povećanje od 0,7 odsto u poređenju sa prva četiri meseca 2023. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je, kako je navedeno, 78,4 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,3 odsto.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine (33,8 odsto), a najveće u uvozu Beogradski region (43,4 odsto).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,1 odsto ukupne razmene.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja:Crnom Gorom gde se izvoze električna energija i lekovi, a uvoze električna energija i sušeno meso i Bosnom i Hercegovinom u koju se izvoze gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se električna energija i lignit.

Najveći deficit je u trgovini sa Kinom zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova.

BONUS VIDEO Da li nova taksa Evropske unije može da ugrozi izvoz Srbije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar