Foto: Nova.rs; Slavica Panić/Nova.rs

U februaru ove u odnosu na februar prošle godine inflacija u Srbiji je dostigla 8,8 odsto i najviša je još od juna 2013. godine. Globalni rast cena energenata, hrane i sirovina u velikoj meri uticao je i na cene u Srbiji.

Upravo je hrana koja je za 15,2 odsto bila skuplja nego u februaru prošle godine najviše doprinela ukupnoj inflaciji, a unutar nje povrće sa rastom od 31,7 odsto, ulje od 21 odsto i meso od 16 odsto. Pored toga i gorivo je skuplje za 21 odsto prema podacima Zavoda za statistiku.

Ovo ne samo da je najveća inflacija u Srbiji u poslednjih skoro devet godina, već i peta po visini inflacija u Evropi.

Pročitajte još:

Međugodišnje, u februaru najveći rast cena zabeležen je u Litvaniji, čak 14 odsto. Estonija je odmah iza sa 11 odsto, Češka sa 10 i Belgija sa 9,5 odsto.

U regionu smo lideri po visini inflacije, a najbliži su nam Mađarska i Bugarska sa 8,4 odsto.

Poslednji skok cena, smatra Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, posledica je skoka cena na svetskom tržištu, ali svoj doprinos dali su i monetarna i fiskalna ekspanzija.

„S druge strane inflacija bi bila još veća da nisu zamrznute cene energenata i nekih namirnica, kao i da NBS ne održava fiksni devizni kurs. Ovo bi moglo da se promeni na leto kada budemo ugovarali nove cene gasa i verovatno će biti mnogo veće nego sadašnje. Takođe, kada istekne period zamrzavanja cena može se očekivati da se one vrate na tržišni nivo. Koji je to nivo, to će zavisiti od toga kolike cene nafte budu u trenutku kada se cene odmrznu. Treba reći i da se to zamrzavanje cena odražava na javne finansije tako što se gomilaju gubici u javnim preduzećima, ali moralo je da se bira između dva zla“, objašnjava Arsić.

Ceo tekst čitajte na Danas.rs.

Bonus video: Nikezić – Inflacija u Srbiji pojede jedno letovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram