Malinari gledaju u nebo
Foto: Nova.rs

Ako ste bilo šta pokušali da radite i unajmite pomoćnu radnu snagu, suočili ste se sa narastajućim problemom u Srbiji – nedostatkom radnika. Tako da na plantažama u Vojvodini mogu da se sretnu Nepalci koji beru krastavce, paradajz i papriku, piše list Danas.

Danas podseća da na to odavno upozoravaju poslodavci, male firme, proizvođači u poljoprivredi, voćarstvu, ali i razne zanatlije.

„Nema radne snage, snalazimo se na mobu sa kolegama i prijateljima, porodica pomaže, a dokle će ovako biti, ne znam. Već smo smanjili proizvodnju zbog toga jer nema ko da bere i pakuje povrće“, kaže vojvođanski povrtar Ileš B.

Danas piše da primera radi u Gospođincima, naseljenom mestu na putu između Zrenjanina i Novog Sada, kornišone beru radnici iz Nepala, dok u Čelarevu beru i sortiraju papriku i paradajz.

Koliko je stranih radnika na sezonskim poslovima angažovano ove godine, može samo da se nagađa dok se prebira po podacima Poreske uprave, Nacionalne službe zapošljavanja, Centralnog registra za socijalno osiguranje i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, od koje je i potekla ideja da poljoprivredna gazdinstva prijavljuju radnike na privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi.

Maline cena, Čime je ugrožen rod maline ove godine, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

„Na gazdinstvima trenutno najviše radnika ima iz Uzbekistana, Indije i Kazahstana. Iz Uzbekistana ima 293 radnika u poljima, iz Indije 257, Kazahstana 39. Ima i iz drugih država ali to su pojedinci“, objašnjava za Danas Ivan Radak, šef jedinice za odnose sa javnošću u NALED-u.

Opširnije čitajte na sajtu lista Danas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar