Foto: Shutterstock

Cene suncokretovog ulja, šećera i dve vrste brašna i dalje će, u Srbiji, ostati ograničene, što je propisano uredbom Vlade čije je trajanje sada produženo do kraja aprila.

Isto važi za hleb „Sava“ čija je maksimalna cena regulisana drugom uredbom. Ipak, to ne znači da građani Srbije kupuju sve ove namirnice po najnižim cenama u regionu.

Poredili smo cene 15 proizvoda u prodavnicama u četiri zemlje regiona: Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Običan beli hleb najjeftiniji je u Srbiji – to ne čudi pošto je posebnom uredbom cena „Sava“ hleba ograničena na 57 dinara (0,49 evra). Ostale vrste belog hleba koštaju i stotinak dinara (0,85 evra), što nas po ceni ove namirnice približava BiH i Hrvatskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je hleb u Sloveniji naizgled najskuplji – 1,19 do 1,59 evra – ovo su cene za kilogram, tako da 500 grama što je težina i ovdašnjeg „Sava“ hleba, košta od 0,59 do 0,79 evra, što je opet – približno ovdašnjem cenovniku.

Građani Bosne i Hercegovine piju jeftiniju kafu – cena je ispod evra za 100 grama, a mlevenu junetinu kupuju po povoljnijim cenama nego građani Srbije – kilogram je jeftiniji od 8 evra.

Ko živi Sloveniji, jeftinije od žitelja Srbije plaća brašno – u Sloveniji je 0,69 evra, u Srbiji dok traje ograničenje 0, 7 i 0,72 evra, zatim krompir, mlevenu junetinu (doduše u jednom trgovinskom lancu).

Foto: Nova S

Mlečna čokolada je 50 centi u Sloveniji, jeftiniji je i toalet papir, ali i flaširana negazirana voda.

U Hrvatskoj je, u odnosu na Srbiju, jeftiniji krompir – košta ispod jednog evra. Isto važi i za mleko.

Kada je reč o ostalim proizvodima iz ove tabele, oni u Srbiji mogu da se nađu po povoljnijim cenama nego u regionu – ali uglavnom na akcijama i sniženjima.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Poskupela struja, gas, komunalije, hoće li poskupeti hleb i peciva?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar