Foto: Shutterstock

Krajem novembra, Vlada Srbije je produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene hleba "Sava" na 53,5 dinara za još tri meseca, te je cena ovog osnovnog prehrambrenog proizvoda stabilna. Međutim, cene ostalih pekarskih proizvoda konstantno rastu, te umesto 120, ljubitelji bureka ovaj proizvod sada plaćaju 180 dinara. Poskupele su i sve vrste hleba čije cene nisu pod kontrolom države.

U gotovo svim beogradskim pekarama, omiljeni proizvodi potrošača poskupeli su barem za po deset dinara, a situacija nije ništa bolja ni u drugim gradovima.

Tako je najnovije poskupljenje u pekarama građane Niša dočekalo juče.

Naime, „komercijalni“ hlebovi „Žitopeka“ poskupeli za pet do deset dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Njihova cena u „Žitopekovim“ radnjama sada je oko 80 dinara, ali ima i skupljih ,pa tako rezani hleb koji se prodaje kao „hleb sa sedam zrna“ košta 95 dinara, a do nedelje je koštao 90 dinara.

Predsednik Unije pekara u Nišu Bratislav Vukadinović rekao je da pekari u Nišu na svakih dvadesetak dana koriguju cenu svojih proizvoda za pet do 10 odsto.

„Linearno poskupljuje sve, ‘komercijalni’ hleb, burek, pecivo. Četvrtina bureka je na početku godine bila 120 dinara, onda 130, letos je bila 150 pa 160 dinara, a sada je 180 dinara“, izjavio je Vukadinović.

Foto: Emilija Randjelovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema njegovim rečima, pekare u Nišu više ne dogovaraju cene svojih proizvoda sa Unijom pekara, već kome „zaškripi“ i ko ne može da pokrije troškove repromaterijala, podiže cene.

Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Pekari u Nišu ističu da se nalaze na tržištu i moraju da se ponašaju tržišno.

„Cene korigujemo minimalno da ne bismo izgubili kupce, mada primetno je da ljudi manje kupuju peciva, dok hleb hteli, ne hteli – moraju da kupe. Ne bismo podizali cene da repormaterijal ne poskupljuje. Prošle godine u ovo vreme cena domaće svinjske masti bila je 150 dinara, sada je 400. Zreo kravlji sir bio je 350 sada je 750 dinara“, rekao je vlasnik jedne pekare u Nišu.

On je kazao da je talas poskupljenja krenuo onog dana kada je država počela da podiže cene dizela i benzina.

Nišlije ističu da se u prodavnicama i pekarama hleb „Sava“ ili takozvani „Narodni hleb“ može da kupi samo u jutarnjim satima, jer penzioneri ustaju rano i odmah ga pokupuju. Količine tog hleba koje stižu u prodavnice i pekare, prema rečima građana, značajno su manje od ostalih „komercijalnih“ hlebova, a razlika je posebno izražena poslednjih dana kada je razlika između hleba čiju cenu kontroliše država i ostalih, skoro duplirana.

Kako za Nova.rs kaže predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, pekarski proizvodi jesu poskupeli, ali su te cene došle kao posledica ostalih poskupljenja.

Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

“Poskupljuju nafta, gas, materijali za pravljenje pekarskih korpi, plastičnih kesa, sve je poskupelo”, kaže Pralica.

On dodaje da je poseban problem skupo gorivo, pogotovo za one pekare koje vrše transport svoje robe u druge maloprodajne objekte.

„U skladu sa tim, morali su i pekari da podignu cene svojih proizvoda, ali zaista ni približno koliko su poskupele sirovine koje su nama potrebne. Primera radi, samo kvasac je za godinu dana poskupeo od 75 do 95 odsto“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

On zaključuje da čak ni trenutne cene nisu zadovoljavajuće za pekare, ali da „ne može da se prelazi granica“, te da se pekari trude da cene formiraju u skladu sa životnim standardom građana.

BONUS VIDEO Vlasnik pekare Fofa u kojoj trudnice ne plaćaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare