Foto: Bobica10 / Shutterstock.com

Beograđanima se kao omča oko vrata obmotalo još jedno poskupljenja - Kako je navedeno u rešenju objavljenom u Službenom listu Grada Beograda 13. decembra, start će sada u sve tri tarife koštati 270 dinara, a prethodna cena je bila 220 dinara. Vožnja po kilometru naplaćivana je 80 dinara, a sada će koštati 96 dinara u prvoj tarifi. U drugoj kilometar će koštati 125, a u trećoj 192 dinara. Istražili smo koliko se cene u unutrašnjosti razlikuju od prestoničkih taksi tarifa - neočekivano blizu cenama u Beogradu kotirao se jedan grad na jugu Srbije.

Aleksandra petrović, Ljubica Sokić, Miljana Isailović, Sanja Petrov

Kragujevac

Prema aktuelnom cenovniku start je svim danima u nedelji, kao i državnim praznicima 95 dinara i u dnevnoj i u noćnoj tarifi, dok je ta usluga pre poskupljenja iznosila 60 dinara. Pređeni kilometar kragujevački taksisti naplaćuju 80 dinara radnim danima, 85 nedeljom, 90 državnim praznicima, a te cene podjednako važe za dnevnu i za noćnu vožnju.

Povodom poskupljenja taksi usluga u Beogradu, u jednom kragujevačkom uduženju za naš portal su rekli, da bi, ukoliko bi usluge poskupele i u Kragujevcu, taksisti mogli samo da ‚,stave katanac‘‘.
Z.D. vlasnik jednog poznatog gradskog udruženja, navodi da je kragujevačkim taksistima posle martovskog poskupljenja opao posao za 30 odsto i dodao da jedva preživljavaju i sa aktuelnim cenama,
koje su daleko ispod beogradskih.

„Ako bi kojim slučajem došlo do povećanja cena i kod nas, samo bismo izgubili mušterije i vratili ljude u autobuse. Nama taksistima bi ostalo samo, da po ceo dan sedimo u kolima i čitamo novine‘‘, rekao je Z.D.

Čačak

Cene u okviru taksi tarife na teritoriji Grada Čačka su sledeće: start će stajati 120, vožnja po kilometru u prvoj tarifi 65 u drugoj tarifi 70, a čekanje po minutu deset dinara.

U cenu taksi prevoza uračunat je i dolazak na adresu po pozivu, prevoz prtljaga koji se mora smestiti u prtljažnik vozila i prevoz ličnog prljaga. Druga tarifa se primenjuje za vožnju noću od 22,00 do 06,00 sati, nedeljom od 00,00 do 24,00 časova i praznikom od 00,00 do 24,00 h. Istina, pojedina udruženja daju popust između dvadeset i trideset %.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je podsetio da cene u tom gradu nisu promenjene od 2016. godine. Međutim, poskupljenja je bilo i posle toga, tačnije 2021. godine.

Poskupljenje naftnih derivata poslednjih meseci nije samo uticalo na povećanje cena prehrambenih proizvoda već i na cene javnog prevoza. Tako je početkom novembra ipak zabeleženo poskupljenje taksi prevoza za oko 25 procenata.

Da li je u tom momentu to bilo sporadično poskupljenje, tek Jovica Šunjevarić iz Premijer taksija tada je izjavio za NovuS:

„Poskupljenje je za 19 dinara, odnosno na 99 dinara, dok je cena kilometra povećana simbolično – dva dinara po pređenom kilometru. Prosečna cena vožnje, kada nema gužvi i saobraćajnog kolapsa je negde oko 200 dinara. Poskupljenje se nije odrazilo na broj putnika. Dugo smo se odupirali povećanju cene i pored velikog skoka cene naftnih derivata. Ako se ovaj trend nastavi ne isključujemo mogućnost da cene prevoza opet skoče“, rekao je tada sagovornik Nove.

Čačani kažu da je to novi „udar“ na njihove džepove. Prema rečima Snežane Đorđević, koja radi treću smenu prinuđena je, kada završi sa poslom da pozove taksi.

„Imam strah da idem sama noću, jer i kada se nekada usudim nailazim na neverovatne scene. Srećem pijana i drogirana lica pa ne znam šta je u njihovim glavama, da li će biti mirni ili će početi da me provociraju. S toga koristim taksi tako da će me oko kilometar do kuće, odnosno stana koštati skoro tri stotine dinara. To je zaista mnogo imajući u vidu da primam minimalac. Velika je kriza i ne znam kako ćemo preživeti u ovom „zlatnom dobu“ o kome su do juče pričali“. ispričala je ona za Nova.rs.

Foto: Shutterstock/Kidney Stone

Niš

Poslednje poskupljenje taksi prevoza u Nišu bilo je početkom aprila ove godine. Tada je start poskupeo sa 110 na 130 dinara, a vožnja po kilometru radnim danima, od 40 na 50 dinara.
Vožnja nedeljom i držvnim praznicima je sa 60 poskupela na 65 dinara. Čekanje po satu je sa 500 poskupelo na 700 dinara.

Vranje

Da vožnja taksijem u Vranju košta više nego u Nišu i skoro kao u Beogradu, priznaju i sami vlasnici taksi kompanija. Nakon poslednjeg poskupljenja u avgustu ove godine, start je čak 170 dinara, a svaki naredni pređeni kilometar naplaćuje se po 80 dinara. Ipak, Beograd se najnovijim poskupljenjem malo „odlepio“ od cena u Vranju.

Tako, na primer, od autobuske stanice do centra Grada, odakle se pešice bržim hodom stiže za svega nekoliko minuta, vožnja košta čak oko 300 dinara. Od jednog kraja grada na drugi, sada se ne može stići za manje od 500 dinara. Tako od naselja Rudina do naselja Donji Asambair, vožnja košta oko 600 dinara, a udaljenost je svega oko 4,5 kilometara.

Istovremeno, u Beogradu se ista razdaljina taksijem može preći za oko 750 dinara.

„Svima nam je pao posao nakon poskupljenja u avgustu. Vranje je odmah ispod Beograda po ceni, trenutno smo skuplji i od Niša“, kaže za portal Nova.rs jedna od vlasnica taksi kompanije u Vranju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare