Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Shutterstock, Nova.rs

Otkako je pre četiri godine otišao sa funkcije gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića nema u javnosti. Međutim, on je još tada ušao u biznis, prvo preko firme svog oca Tomislava Nikolića, a onda je sa još nekoliko partnera otvorio i svoju - “Elektroviziju solar d.o.o.”. Sada se priprema za izgradnju prve solarne elektrane.

Radomir Nikolić nije ispunio očekivanja naprednjaka dok je kao gradonačelnik vodio grad Kragujevac. Kada se prvi put kandidovao za tu funkciju govorilo se da je to bio deo dogovora Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Međutim, za razliku od nekih drugih istaknutih članova SNS-a, nije se našao na listi za lokalne izbore 2020. Od tada ga nije bilo u javnosti.

Kako je Nova.rs objavila, on je već krajem 2020. seo u direktorsku fotelju firme “Nikolić d.o.o.” iz Bajčetine, čiji je vlasnik njegov otac Tomislav Nikolić, a dve godine kasnije ulazi u svoj “samostalni” projekat. Naime, zajedno sa još tri partnera osniva kompaniju “Elektrovizija solar”, u kojoj ima vlasnički udeo od 30 odsto. 

Na spisku vlasnika ove kompanije su još Aleksandar Plamenac, Aleksandar Vasojević i Vladimir Maksimović. 

Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, delatnost firme bivšeg gradonačelnika Kragujevca je postavljanje električnih instalacija.

U prvoj godini rada sa svega dvoje zaposlenih ta njegova firma bila je u plusu za oko 1,05 milion dinara, a već od januara ove godine kreće u projekat izgradnje solarne elektrane i to u naselju Mrmoš u Aleksandrovcu. 

Zapravo, u procesu su prikupljanja potrebnih dozvola. U januaru ove godine su Opštini Aleksandrovac prvi put su podneli zahtev za izdavanje lokacijskih uslova, ali su odbijeni. Još dva puta odgovor je bio isti, a poslednji put su uočeni nedostaci koji su se odnosili na idejno rešenje i još neke tehnikalije.

Kompanija “Elektrovizija solar” “usaglašeni zahtev” za izdavanje lokacijskih uslova podnela je 17. maja i taj postupak i dalje je u toku.

Sudeći prema dostupnoj dokumentaciji, ta Nikolićeva firma planira da zida solarnu elektranu na četiri parcele, ukupne površine 45.580 kvadrata, što je više od 4,5 hektara. Reč je o elektrani koja će imati snagu 1.980 kilovata ili skoro dva megavata.

Za solar od jednog megavata ulaganje od milion evra

Poznavaoci prilika pričaju u neformalnim razgovorima da je nepisano pravilo da je za solar sa snagom od jednog megavata potrebno okvirno ulaganje od oko milion evra. To znači da bi Nikolić i njegovi partneri za solarnu elektranu kakvu žele trebalo da ulože minimum dva miliona evra.

Radomir Nikolić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da se ovakva investicija izvesno isplati kaže u izjavi za “Novu” Jovan Rajić, šef pravnog tima organizacije RERI. On navodi da država po novom zakonu sada podršku investitorima koji ulažu u solarne elektrane dodeljuje na aukcijama.

“Nema više onih  tarifa kao ranije, da potpisujete garantovani ugovor sa državom. Sada imate u mogućnost da učestvujete na aukcijama i na tim aukcijama ko ponudi najnižu cenu, on faktički dobija. To je nešto kao tender. On dobija podsticaj od države, s tim što država određuje maksimalnu cenu koja može da se podrži”, kaže Rajić.

Jovan Rajić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

On dodaje da je ta vrsta biznisa kod nas tek krenula i da su prošle godine sprovedene prve aukcije. 

“Za vetroparkove je otišlo sve što je ponuđeno, dok solar nije dobro prošao. Investitori su procenila da investicija za taj novac koji im je ponudila država nije bila isplativa. Svakako je da će sigurno biti isplativo, jer je svuda u svetu isplativo. Biće zanimljivo da vidimo kakve će cene na narednim aukcijama ponuditi država. Mnogi (investitori) zažalili su što nisu učestvovali na prethodnoj aukciji, jer se ispostavilo da je i ta cena bila ok”, ističe naš sagovornik.

Trgovina pićima, nelegalna vikendica i mamina fondacija

Inače, firma “Nikolić d.o.o.” iz Bajčetine bavi se trgovinom pićima na veliko, a nije isključeno da je reč o rakiji koju je pravila porodica bivšeg predsednika države. Mada je ta firma i dalje u minisu, po poslovnim podacima bi se moglo zaključiti da tek planiraju da osvajaju tržište pića u Srbiji.

Ukupni prihodi preduzeća u 2022. godini su bili 3.230.000 miliona dinara, što je značajno više od godine pre toga kada su prihodovali svega 1.486.000 miliona.

Mada je obe godine firma završila sa gubicima izgleda da je Nikolićima ipak krenulo jer je gubitak 2022. godine bio 194.000 dinara, dok su godinu dana ranije, bili u minisu skoro pola miliona odnosno 563.000 dinara.

Poznato je da Nikolići imaju dve nelegalne vikendice na Savskom nasipu, koje se vode na njihove sinove Radomira i Branislava. U jednu od njih je Dragica Nikolić prebacila sedište svoje fondacije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare