Sa početkom letnje turističke sezone počinje i velika potražnja za sezonskim radnicima u inostranstvu. Ponuda je za mnoge primamljiva – dobra zarada, nekoliko meseci na moru, sa plaćenim smeštajem i hranom. Uglavnom se radi o ugostiteljskim poslovima na crnogorskom i hrvatskom primorju, a plate idu i do 2.500 evra. Destinacija na koju je ove godine lakše otići na sezonski rad, zahvaljujući uvedenim olakšicama, je mnogima omiljena destinacija - Grčka. Tamo se takođe traže ugostiteljski radnici, a najplaćeniji su kuvari.

Šankeri, konobari, kuvari, kao i pica majstori, sobari i prodavci – sve su to zanimanja kojima Srbi mogu da se bave u Crnoj Gori i Hrvatskoj, tokom letnje sezone.

Naplaćuješ ležaljke i zaradiš 800 evra

U Crnoj Gori, u zavisnosti od radnog mesta, ali i pređašnjeg iskustva, može da se zaradi i do 800 evra mesečno.

Plata za konobare, u restoranima, ali i na plaži, idu od 600 do 800 evra mesečno.

Traženi su i kuvari, kao i pomoćni radnici u kuhinji koji, sudeći prema oglasima, mogu da zarade od 600 do 800 evra mesečno. Oko 800 evra kreće se i prosečna plata za šankere.

PROČITAJTE JOŠ

Radnici u crnogorskim marketima za mesec dana mogu da zarade i po 550 evra.

Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Pored ovih poslova, potrebni su radnici za naplatu ležaljki na plažama, a uglavnom se za ovu poziciju traže muškarci. Njihova zarada kreće se od 600 do 800 evra.

S druge strane, žene se traže za rad u noćnim klubovima, koje treba da proveravaju karte na ulazu i “sprovode” goste do stolova, a one za smenu od šest sati mogu da zarade 50 evra.

Ono što je zajedničko svim ovim oglasima je to što radnici imaju obezbeđen smeštaj, kao i dva obroka dnevno, ali i potrebne dozvole.

Radno vreme je uglavnom osam sati, a radnici imaju jedan slobodan dan nedeljno.

Plate u Hrvatskoj još veće

Konobari u Hrvatskoj mogu da zarade još više nego u Crnoj Gori. Prema oglasima za poslove u ovoj zemlji, konobari su plaćeni po 1.000 do 1.100 evra mesečno. Naravno, ima i izuzetaka, koji svojim radnicima plaćaju drastično više. Tako u pojedinim kafićima i restoranima može da se zaradi i do 2.000 evra.

Konobar Foto:Shutterstock

U zavisnosti od iskustva, ali i samog restorana, kuvari na hrvatskom primorju mogu da zarade od 1.200, pa sve do 2.500 evra mesečno.

Pomoćnik kuvara
Pomoćnik kuvara – ilustracija; Foto: PONTUS LUNDAHL / AFP / Profimedia

Što se tiče pomoćnih kuvara, oni su plaćeni od 1.000 do 1.500 evra.

Hrvatskim hotelima potrebni su i radnici na recepciji. Oni mogu da zarade do 1.000 evra.

Približna je zarada i za sobarice, koje su mesečno plaćene od 900 do 1.100 evra.

sobarica, sobar
Foto: Shutterstock

Takođe, baš kao i crnogorski, i hrvatski poslodavci, u svim oglasima koje smo “prečešljali” nude radnicima smeštaj, dva obroka dnevno i potebne dozvole, kao i osmočasovno radno vreme, u većini slučajeva, uz jedan slobodan dan.

Pored plate, glavnu razliku u Hrvatskoj i Crnoj Gori čine ugovori. Naime, u Hrvatskoj se ugovor o radu na određeno vreme podrazumeva, dok u Crnoj Gori to nije baš uvek slučaj.

Lakša procedura za sezonski posao u Grčkoj

Grčka je jedno od omiljenih mesta za letovanje većini građana Srbije, a kako je ova država uvela olakšice za radnu snagu van država Evropske unije za vreme turističke sezoni, Srbima je sada olakšano da tamo provedu nekoliko meseci i zarade novac.

Naime, poslodavac u Grčkoj treba da podnese onlajn zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil, u kojem navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljanina zemalja van EU, sektor u kojem će radnik raditi i period zaposlenja. Akt o odobrenju zapošljavanja se potom šalje poslodavcu, u elektronskom formatu, zajedno sa ugovorom o radu, a ista dokumentacija šalje se i nadležnom konzulatu, odnosno, u slučaju radnika iz Srbije, konzulatu u Beogradu.

Oni Srbi koji su zainteresovani za sezonski rad u Grčkoj moraju lično da odu u konzulat kako bi potpisali odgovarajući ugovor o radu i dobili nacionalnu ulaznu radnu vizu.

Tokom prošle letnje sezone, najtraženije su bile čistačice, konobari, recepcioneri, šankeri i ostali ugostiteljski radnici.

Čistačica
Foto: Shutterstock

„Sobarica može da zaradi od 800 do 1.300 evra, spasilac na bazenu 1.100, konobar ili barmen od 1.600 do 1.700, recepcioner od 1.200 do 1.400, a iskusni kuvar od 2.500 do 2.600 evra“, rekla je za portal Nova.rs Nataša K, administratorka grupe Grčka info, u kojoj mogu da se pronađu oglasi za poslove u ovoj državi.

BONUS VIDEO TOP 5 sezonskih poslova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare