Elektroprivreda Srbije (EPS) raspisala je konkurs za novog generalnog direktora pre skoro 10 meseci. Kandidati koji su prošli u drugi krug su izabrani, ali nema ni naznaka da će najveće energetsko preduzeće u državi uskoro dobiti čelnog čoveka. A s obzirom na to da aktuelnom v.d. direktoru Dušanu Živkoviću uskoro ističe status, jasno je da odluka o tome ko će na čelo EPS-a treba da bude doneta što pre.

Novog generalnog direktora, EPS je počeo da traži 11. avgusta, kada je u dnevnom listu Politika objavljen oglas da “Nadzorni odbor traži visokosposobnog i odlučnog profesionalca koji će preuzeti veoma uglednu i uticajnu poziciju generalnog direktora“. Konkurs je završen 15. septembra, dakle pre skoro devet meseci. Generalni direktor i dalje nije odabran.

Odabrano 7 favorita, ali EPS i dalje bez generalnog direktora

Kada je u junu prošle godine, izabran novi Nadzorni odbor, tada novopečenog akcionarskog društva EPS, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da očekuje da će novi generalni direktor biti izabran uskoro, a u skladu sa tim, dva meseca kasnije, raspisan je konkurs.

PROČITAJTE JOŠ

Konačnu odluku o imenovanju direktora donosi Nadzorni odbor, ali su oni, otkako je konkurs završen, tihi.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Poznato je, međutim, da je agencija koja je uključena u proces selekcije direktora “Boyden Western Balkan” napravila selekciju, pa je od skoro 40 prijavljenih kandidata, napravila uži izbor, u koji je ušlo njih sedmoro. Na spisku “veličanstvenih sedam” nalazi se savetnik ministra finansija Siniše Malog Vuk Delibašić, državna sekretarka u Ministarstvu energetike za vreme ministra Aleksandra Antića – Mirjana Filipović i direktor EPS snabdevanja Aleksandar Bjeličić.

Posebno interesantan kandidat je direktor kompanije bliske vlasti “Konkord Vest” i bivši direktor “Energotehnike – Južna Bačka“ Branimir Mijailović.

Takođe, u uži izbor ušao je i aktuelni v.d. direktora Dušan Živković, koji je sa pozicije menadžera za razvoj proizvodnje na ovu poziciju došao nakon što su imenovani članovi Nadzornog odbora.

Dušan Živković, na Mašinskomfakultetu se održava treća Međunarodna stručna konferencijaFoto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Generalno direktora biraju Norvežani

Ukoliko konkurs ne propadne, ovo će biti prvi put da u jednom preduzeću u vlasništvu države, čoveka na najvišoj funkciji biraju – stanci.

Preciznije, o tome ko će biti generalni direktor odlučuje Nadzorni odbor. Od sedam članova ovog odbora, njih troje su Norvežani – Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken.

Vladan Živanović, Dejan Ostojić, Igor Petković i Miodrag Ranković članovi su iz Srbije.

Živkoviću ističe v.d. status

Dušan Živković je sa pozicije menadžera za razvoj proizvodnje u EPS-u imenovan na funkciju v.d. generalnog direktora, 15. juna prošle godine. S obzirom na to da je Živković u v.d. statusu, njegov mandat traje najviše godinu dana. To, dakle, znači da on ima pravo da bude na toj funkciji do 15. juna ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Nadzorni odbor EPS-a, drugim rečima, ima rok od svega petnaestak dana da odabere i imenuje novog generalnog direktora.

Kolike su šanse da se to desi, pokušali smo da saznamo u EPS-u, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili.

Informaciju smo pokušali da proverimo i od Miodraga Rankovića, člana Nadzornog odbora iz redova sindikalaca. Na naš prvi poziv se javio i rekao da trenutno ne može da razgovara, te da ga nazovemo kasnije. Ipak, ni kasnije se nije javio.

BONUS VIDEO Bivši direktor EPS-a Miroslav Tomašević: Nadam se da nikom neće pasti na pamet da prodaje EPS po knjigovodstvenoj ceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare