Prosečna januarska plata u Srbiji bila je 82.769 dinara, što je oko 1.500 manje nego u decembru, a takav pad potpuno se kosi sa stavom predsednika države Aleksandra Vučića koji je nedavno rekao da ćemo biti “šampioni” po visini zarada u regionu – prava istina je da ipak nismo prvaci i da zaostajemo za komšijama - Crna Gora nas šije za 50 evra.

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je nove podatke o prosečnoj zaradi u Srbiji, za mesec januar. Iako nas predstavnici vlasti (među kojima prednjače predsednik države, ministar finasija i guvernerka NBS) bombarduju vestima o rastu prosečne plate, Srbija i pored tvrdnje Aleksandra Vučića nije u januaru prestigla sve i nije lider u regionu.

Povišice u javnom sektoru i za penzionere kojima se vlast hvali nisu bile dovoljne da „sustignu“ inflaciju u Srbiji i plate u komšiluku.

Građani su prvog meseca ove godine, u proseku, zaradili 82.769 dinara. Samo mesec pre toga, ovaj iznos je bio 84.227 dinara – tačno 1.458 dinara manje.

Četiri nedelje pre objavljivanja zvaničnih podataka, predsednik Vučić je sa javnog servisa obavestio građane da plate u Srbiji beleže brži rast od svih država u regionu, te da “mi sada postajemo prvi”, zbog povećanja minimalca i zarada u javnom sektoru koje je na račune građana leglo u januaru.

PROČITAJTE JOŠ

On je tada na “skupoj tabli koju su mu poklonili Kinezi” poredio decembarske plate u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, mada iznos prosečne plate u ovoj članici Evropske unije ipak nije napisao. Tadašnji srpski prosek bio je 718, a crnogorski 726 evra.

“Pri čemu su plate kod nas sada mnogo veće zato što je nama od januara došlo povećanje minimalca od 14,2 odsto, 12,5 u javnom sektoru plus 25 odsto povećanja za naše vojnike”, rekao je Vučić, komentarišući činjenicu da zvanični podaci za prvu platu u 2023. godini još uvek nisu objavljeni, ali je dodao da ćemo ipak “biti prvi”:

“Mi sada postajemo prvi put prvi, iako smo delili treće i četvrto mesto, upravo zbog ovih povećanja”.

„Ekonomse projekcije“ predsednika države se ipak nisu desile. Srbija ni tada a ni sada sa januarskom prosečnom platom nije lider u regionu.

Da li smo postali prvi?

U evrima, prosečna srpska plata u januaru iznosila je 705 evra. S druge strane, prosek u Crnoj Gori je, prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT) bila 757 evra. Jasno je da, sa razlikom od 50 evra, ipak nismo prvi u regionu.

Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Srbi, doduše, u proseku zarađuju više od radnika u Severnoj Makedoniji, gde je zarada bila 560 evra. Takođe, prosečna plata u Bosni i Hercegovini u januaru bila je 616 evra, takođe manje nego kod nas. Međutim, Hrvati su u proseku zarađivali 1.094, Slovenci 1.399, a kao što je već navedeno, Crnogorci 757.

Iako je jasno da postoje države u kojima se zarađuje manje nego u Srbiji, jasno je i da nismo “po prvi put prvi”, kako je nedavno naveo predsednik.

BONUS VIDEO Vučić crta po tabli i laže: Predsedniče, ovo je istina o srpskoj prosečnoj plati, a ne to što vi žvrljate

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare